Sežana že na obzorju

Tudi 34. krog prve slovenske nogometne lige ni osrečil privržencev Gorice. Po porazu z Muro 0:3 in remiju Triglava v Ljudskem vrtu Novogoričane le še teorija loči od devetega mesta in dodatnih kvalifikacij za obstanek.

 Foto: STA
Foto: STA

MURSKA SOBOTA > Do konca sta še dva kroga, prednost Kranjčanov, ki zasedajo odrešilno osmo mesto, pa se je povečala na šest točk. Upoštevaje tudi boljšo novogoriško razliko v golih v medsebojnih dvobojih s Triglavom, je izračun torej preprost. Novogoričani morajo v preostalih dveh tekmah dvakrat zmagati, Kranjčani pa dvakrat izgubiti. Scenarij se zdi ob dosedanjem razvoju dogodkov in tekmovalnem razporedu do konca sezone malo verjeten.

V prvi vrsti Novogoričani niso povezali dveh zmag že celo večnost. V letošnji sezoni jim je to uspelo le enkrat, ko so v petem in šestem krogu zapovrstjo ugnali Domžale doma in Rudar v gosteh. Medtem so spet padli v spiralo porazov. Ničla v Murski Soboti je bila četrta zaporedna. pri čemer tako proti Rudarju kot tudi proti Muri niso našli poti do mreže. Do konca prvenstvene sezone sicer sledita obračuna z ekipama, ki nimata več otipljivih tekmovalnih ambicij. Četudi bi v sredo v športnem parku padel Aluminij, ki je ostal brez možnosti za preboj v evropska tekmovanja, in bi nato v soboto uspeli zmagati pri zadnjeuvrščenem Krškem, bi se Novogoričani težko otresli devetega mesta.

Triglav potrebuje le še točko, ki jo je v soboto osvojil že proti novim prvakom v Mariboru. Četudi jim v sredo proti Domžalčanom, ki so trdno zasidrani na tretjem mestu, to ne bi uspelo, bi imeli ob zanje neugodnem razpletu 35. kroga še en popravni izpit. Za konec bodo Kranjčani v soboto gostovali pri Rudarju, ki si je kljub domačem porazu z Olimpijo tudi teoretično zagotovil obstanek v ligi.

Sicer pa je 34. krog razveselil privržence Mure, ki vse jasneje vidi evropska obzorja. Celjani so v Domžalah lep čas vodili, a iztržili le remi. Prednost Mure na četrtem mestu je tri točke, in če se po sredinem krogu ne bo povečala, bo o zadnji evropski vozovnici odločal sobotni medsebojni obračun v Murski Soboti. Fazanerija bo v vsakem primeru spet deležna pospešenega nogometnega utripa. Že ob sobotnem gostovanju Gorice je Mura lahko računala na podporo “dvanajstega igralca” s tribun. Tekma se je brez izrazitih priložnosti lomila slabe pol ure.

Ob prvi nevarnejši domači akciji pa se je spet pokazala ranljivost novogoriške obrambe, ki je bila v svojem kazenskem prostoru videti kot izgubljena v času in prostoru. Vse skupaj je kaznoval Amadej Maroša. Najvidnejši posameznik Mure v spomladanskem delu je le nekaj minut kasneje v navezi z Žanom Karničnikom poskrbel za šah-mat. Razmerja moči so bila po domačem vodstvu tako zakoličena.

Nadaljevanje jih ni spremenilo, čeprav je Etien Velikonja še enkrat več to pomlad stresel okvir tekmečevih vrat, na drugi strani pa je bil po protinapadu za las nenatančen Luka Bobičanec. V sodnikovem dodatku je Jon Šporn le pritisnil piko na i domači zmagi, ki je Novogoričane usmerila v skoraj neizbežne dodatne kvalifikacije za obstanek. Prva tekma bo 2. junija v Sežani.


Najbolj brano