Gole so dosegali, a so jih tudi prejemali

Za briške nogometaše se letošnja drugoligaška jesen vsaj rezultatsko ni pretirano razlikovala od preteklih dveh. Spomladi si bodo spet reševati golo kožo, pri čemer položaj še zdaleč ni brezizhoden.

Brici (v rdeče-črnih dresih) so jeseni precej zadetkov prejeli iz 
prekinitev oziroma podaj s strani. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Brici (v rdeče-črnih dresih) so jeseni precej zadetkov prejeli iz prekinitev oziroma podaj s strani. Foto: Zdravko Primožič/FPA

VIPOLŽE > Brici so ob Brežicah v 17 tekmah zbrali najmanj točk (13) in bi se po jesenskem štetju poslovili od drugoligaške konkurence. Dobra novica je, da držijo priključek vsaj z ljubljansko Ilirijo (15 točk) in Dekančani (14), ki imajo glave tik nad gladino v nemirnih vodah boja za obstanek. S pozitivnim nizom, kot so ga v končnici jeseni uprizorili Biljenci, se položaj na lestvici lahko hitro zasuče. Res pa je, da so Brici jeseni zadnji okusili slast zmage in to šele v 10. krogu, ko so na Ptuju ugnali favorizirano Dravo.

Razlogov je gotovo več. Prvi je ta, da je ekipa v nemirnem poletnem obdobju doživela občutne spremembe tako v igralskem kadru kot tudi v trenerskem štabu. Živahno je bilo nato dogajanje tudi med samo tekmovalno sezono. Igralci so zaradi različnih razlogov prihajali in odhajali, briška klop pa je bila sčasoma vse krajša. Zato pa je trenerska zasedba - za razliko od preteklih dveh sezon - zdržala ves jesenski del. Domen Beršnjak je s spremenljivim uspehom precej premešal karte in tudi igralni slog. Nasploh so Brici pustili boljši vtis z ekipami iz zgornjega dela lestvice. Nazadnje so Dobu natresli tri gole, ob še kopici ustvarjenih, a tudi zapravljenih priložnostih, kar je bil tudi sicer njihov zaščitni znak v dobršnem delu jeseni.

7

zadetkov je jeseni dosegel najboljši strelec Brd Sascha Varga, enega manj je prispeval Matic Marcius

Slabše so se odrezali proti neposrednim tekmecem v boju za obstanek. V Brežicah so izgubili z 0:1. Z enakim izidom so klonili doma pred Biljenci. Po drugi strani so Jadranu v Dekanih zabili tri gole, Iliriji v Ljubljani dva, a so obakrat ostali praznih rok. Igriv pristop je v seštevku prinesel osem golov več v mreži tekmecev kot lansko jesen, a točkovne nadgradnje ni bilo. Tudi zato, ker so prejeli 34 zadetkov, kar je bržkone posledica kombinacije več dejavnikov. Obrambni del ekipe je med poletnim premorom doživel najbolj korenite spremembe, drznejši pristop prinaša tudi večje tveganje na lastni polovici igrišča, precej zadetkov so prejeli tudi zaradi nezbrane ali neodgovorne igre pri prekinitvah.

Vse preveč je bilo tudi nihanj oziroma različnih briških obrazov v 90 minutah tekme, kar pa je tudi posledica neizkušenosti. So se pa zato v vidnejši vlogi v članski konkurenci pokazali Jure Bužinel, Jakob Kodermac in tudi Jan Štrukelj. Prav tako so nekateri drugi nogometaši na posameznih tekmah prijetno presenetili, drugi pa razočarali. Kakorkoli, v briški zasedbi gre tudi spomladi pričakovati igralske osvežitve. Brda sicer ne slovijo po navijaški podpori, zato pa ne gre podcenjevati aktivnosti klubske uprave.


Najbolj brano