Dolga je pot do Bakuja

Po torkovih in včerajšnjih uvodnih spektaklih lige prvakov, bodo danes na zelenice stopili še nogometaši 48 ekip, razdeljenih v 12 skupin evropske lige. Občuten bo tudi slovenski pridih.

Miha Mevlja (desno) bo  v evropski ligi igral za ruski Zenit.
Miha Mevlja (desno) bo v evropski ligi igral za ruski Zenit. 

EVROPA > Čeprav v evropski nogometni zvezi vse bolj odkrito preigravajo možnosti uvedbe tretjega klubskega tekmovanja, bo evropska liga (EL) tudi v prihodnje imela status po moči in denarnem skladu drugega najmočnejšega tekmovanja na stari celini. Glavna nagrada za zmagovalca je ob vselej dragoceni lovoriki neposredna uvrstitev v skupinski del lige prvakov (LP). Lani je to možnost unovčil Manchester United.

Zadnji zmagovalec evropske lige, madridski Atletico, ni imel te potrebe. V elitno klubsko tekmovanje se je prebil prek španskega prvenstva, na dlani pa je, da Jan Oblak in soigralci letos ne bodo branili lovorike. Da bi še drugič zapored izpadli v skupinskem delu LP in nato spomladi nadaljevali svojo pot v izločilnih dvobojih EL, ne gre pričakovati. Toliko bolj, ker so v uvodni tekmi skupine A elitnega tekmovanja v gosteh ugnali Monaco.

4 slovenski nogometaši bodo letos igrali v skupinskem delu evropske lige

Tudi milanski Inter Samirja Handanovića je po zmagovitem zasuku v končnici tekme proti Tottenhamu pokazal, da se ne bo kar tako sprijaznil s tretjim mestom v skupini B in tolažilno spomladansko nagrado, nadaljevanjem v EL. Navkljub razigranosti Barcelone in Lionela Messija. Sicer pa je pot do velikega finala, ki ga bo 29. maja prihodnje leto gostila azerbajdžanska prestolnica Baku, še dolga. Izločilni boji se 14. februarja začnejo že s šestnajstino finala, a najprej se je treba tja prebiti. Razvoj dogodkov v skupinskem delu pa neredko zasuče papirnata izhodišča v tekmovanju, kjer letos igrajo tudi Chelsea, Arsenal, Milan, Lazio, lanski finalist Marseille ... Ekipe slovenskih nogometnih zdomcev čakajo raznovrstni tekmeci.

Kevin Kampl bo z Leipzigom v obračunu dveh Red Bullov danes gostil svoj nekdanji klub Salzburg. Miha Mevlja, ki letos več igra v Evropi kot v Rusiji, se bo z Zenitom za uvod podal v Köbenhavn. Danci so nekdanji klub Benjamina Verbiča, ki bo s kijevskim Dinamom, potem ko se mu je izmuznila LP, EL začel doma proti kazahstanski Astani. Še drugi Dinamo, zagrebški, ki je prav tako ostal pred vrati elitnega tekmovanja, pa bo s Petrom Stojanovićem gostil turški Fenerbahče.


Najbolj brano