Čas za popravne izpite

Sezona slalomistov na divjih vodah je razdeljena v več sklopov. V prvem je bilo na začetku meseca evropsko prvenstvo, drugi pa obsega tri zaporedne tekme svetovnega pokala. Uvodna bo na sporedu ta konec tedna v Liptovskem Mikulašu, kjer bodo danes kvalifikacije.

Kajakašica Urša Kragelj ima na Liptovsky Mikulaš lepe spomine. Foto: Nina Jelenc/KZS
Kajakašica Urša Kragelj ima na Liptovsky Mikulaš lepe spomine. Foto: Nina Jelenc/KZS

LIPTOVSKI MIKULAŠ > Slovaško prizorišče je kajakašem in kanuistom na divjih vodah dobro znano. Na Liptovski Mikulaš ima lepe spomine predvsem Urša Kragelj. Kajakašica Soških elektrarn si je pred dvema letoma na Slovaškem priveslala evropsko srebro in olimpijsko vozovnico za Rio. Na letošnjem prvenstvu stare celine v Pragi pa je zavoljo igre stotink in neznatnih dotikov vratc ostala celo brez finala, podobno kot še nekaj slovenskih adutov.

Med njimi je tudi Luka Božič, ki je v Liptovskem Mikulašu pred dvema letoma v kanuju dvosedu s Sašem Taljatom osvojil - če odštejemo moštvena - zadnje odličje na velikih tekmovanjih. V posamični konkurenci kanuist solkanskega kluba še ni ujel želenega zavesljaja na najpomembnejših tekmah. V Pragi je ostal brez možnosti, da bi se vmešal v boj za zmagovalni oder, tako kot tudi Benjamin Savšek. Aktualnemu svetovnemu prvaku se le redko primeri, da ostane brez uvrstitve v finale. Preteklo sezono je odprl z nehvaležnim četrtim mestom na domačem evropskem prvenstvu (EP) v Tacnu, a jo je nadaljeval v velikem slogu tudi na tekmah svetovnega pokala. Osrednji cilj sezone tudi za Savška ostaja seveda svetovno prvenstvo (SP) konec septembra v Riu, a do tja je še pet vmesnih postaj svetovnega pokala, ki so tudi svojevrstni popravni izpiti. Teh ne potrebuje kajakaš Peter Kauzer, ki je sezono odprl z naslovom evropskega prvaka. Hrastničan bo lahko nadaljevanje sezone izpeljal v sproščenem slogu, kar ob nakopičenih izkušnjah pomeni, da utegne dodati še kakšen vrhunski izid. Kajakaš Soških elektrarn Niko Testen se še uči, morda pa lahko sezona, v kateri se je prebil v reprezentanco, proces zorenja še pospeši. Na tekmah svetovnega pokala se je izbrani vrsti pridružil Vid Kuder Marušič, v vlogi vodje kajakaške reprezentance pa njegov oče Fedja Marušič.

V Liptovskem Mikulašu bo slovenske barve med kanuistkami branila tudi osmoljenka izbirnih tekem Alja Kozorog. Članica Soških elektrarn bo želela dokazati, da sodi v reprezentančni krog. Prvo ime med kanuistkami pa bo njena klubska kolegica Nina Bizjak, ki se ji je finale EP za las izmuznil.


Najbolj brano