Carapaz z etapno zmago do skupnega vodstva, Roglič drugi

Ekvadorski kolesar Richard Carapaz je z zmago v 14. etapi dirke po Italiji prevzel vodstvo v skupnem seštevku, ki jo je dva dni nosil Slovenec Jan Polanc. Primož Roglič je danes končal v skupini s favoriti, ki je zaostala minuto in 54 sekund, in zadržal drugo mesto skupno.

Primož Roglič Foto: STA
Primož Roglič Foto: STA

AOSTA > Richard Carapaz je v 131-kilometrski etapi s petimi vzponi napadel 28 kilometrov pred ciljem in samostojno prišel do ciljne črte v Courmayeurju. Drugo mesto je zasedel Britanec Simon Yates z minuto in 32 sekundami zaostanka, 22 sekund pozneje so skozi cilj prišli favoriti. Tretji je bil Italijan Vincenzo Nibali, Primož Roglič pa osmi.

Za Nibalijem so se zvrstili Poljak Rafal Majka, Španec Mikel Landa, Kolumbijec Miguel Angel Lopez ter Rus Pavel Sivakov, vsi so zaostali 1:54 minute. Italijan je za tretje mesto prav tako dobil bonifikacijske sekunde in zaostanek za Rogličem nekoliko zmanjšal.

V skupnem seštevku ima Carapaz sedem sekund prednosti pred Rogličem in 1:47 minute pred Nibalijem.

Jan Polanc je čez cilj prišel 7:41 minute za današnjim zmagovalcem, kar je bilo dovolj za 28. mesto. Po 14 etapah je član ekipe UAE Emirates na sedmem mestu, za Ekvadorcem zaostaja 3:29 minute.

Carapaz je postal prvi Ekvadorec v rožnati majici vodilnega na Giru, prikolesaril je do sedme karierne zmage in tretje na italijanski pentlji. "Resnica je, da smo imeli danes taktiko, ki smo jo izvrstno načrtovali. Vedeli smo, da sva z Mikelom Lando v dobri formi, zato smo iskali le pravi trenutek za napad. Naredil sem vse, kar sem načrtoval. Težko verjamem, da sem v rožnati majici. To so bile sanje, zanje sem garal."

Nibali in Roglič sta tudi danes skupaj premagovala večino etape. Na četrtem vzponu dneva na San Carlo je večino dela opravil Italijan, na spustu pa je bil spredaj Roglič. Na vzponu na San Carlo je sicer za nekaj minut odpadel Yates in zdelo se je, da je pred njim nov slab dan. A je na spustu našel moči za priključek, favorite je ujel na začetku zadnjega vzpona in jih tudi takoj napadel.

Rogličev trener Addy Engels je po etapi povedal, da so morda danes naredili napako: "V zadnjem delu finiša so izgubili največ časa. Carapaz je bil res hiter na vzponu. Nekaj časa mu nihče ni mogel niti slediti. Če upoštevam to, da je v rožnati majici in tako močan, sem malo v dvomih. Dobro je, da smo blizu in da nimamo majice, ker bomo na ta način prihranili nekaj energije in stresa, toda prišel bo dan, ko jo bomo morali vzeti."

Tretji Slovenec na dirki Grega Bole (Bahrain-Merida) je bil danes 98., skupno je 112.

Nedeljska etapa med Ivreo in Comom bo dolga 232 kilometrov, najtežji del bo zaključni, ko se bodo drug za drugim zvrstili trije vzponi, najprej dva druge kategorije in zatem še en tretje, po njem pa spust do ciljne črte.


Najbolj brano