Bottas prvi zmagovalec nove sezone formule 1

Finec Valtteri Bottas je zmagovalec uvodne preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 2019. Na dirki v Avstraliji je drugo mesto osvojil njegov moštveni sotekmovalec pri Mercedesu, svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton. Tretji je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Valtteri Bottas Foto: Jake Archibald
Valtteri Bottas Foto: Jake Archibald

MELBOURNE > Brez stopničk sta na prvi dirki sezone ostala Ferrarijeva voznika, četrti je bil Nemec Sebastian Vettel, peti pa Monačan Charles Leclerc.

Za Finca je to četrta zmaga v karieri, prva po Abu Dabiju decembra 2017. Bottas pa je zmagi dodal najhitrejši krog na dirki, ki po novih pravilih prinaša dodatno točko za SP.

Nova sezona ni prinesla veliko novega, še vedno je spredaj Mercedes, a vsaj na prvi dirki prav na vrhu ni bil Hamilton. Tokrat ga je zasenčil Bottas, ki je prišel v vodstvo že z odličnim startom z drugega mesta in ga potem ni več izpustil iz rok, dirko pa je pozneje opisal kot najboljšo v karieri. Prednost je na koncu povečal na več kot 20 sekund.

Zvezdniški trenutek je imel tudi Max Verstappen, ki je sredi dirke mojstrsko prehitel Sebastiana Vettla, Nemec je imel sicer v zadnjem delu dirke nekaj težav s pretirano obrabo pnevmatik in je moral nekoliko upočasniti, vseeno pa je ostal pred moštvenim kolegom v Ferrariju.

"Sploh ne ve, kaj naj rečem. Neverjetno. Zanesljivo najboljša dirka v karieri. Odlično sem se počutil, pa tudi avto je bil danes izjemen," je po koncu sijal od zadovoljstva Finec, ki je danes prišel do četrte zmage na 119 dirkah.

Moštvenega sotekmovalca je pohvalil tudi Hamilton in poudaril, da si je Finec za svojo predstavo zaslužil prvo mesto. "Za celotno moštvo je bil konec tedna izjemno dober. Valtteri pa je odpeljal izjemno in si je zmago zaslužil. Čaka nas še nekaj dela, a to, kar smo dosegli, je več od pričakovanj," je dejal branilec naslova.

Medtem ko so pri Mercedesu lahko zadovoljni z uvodom v sezono, pa bodo imeli pri Ferrariju nekaj skrbi. Priprave so kazale, da so v ekipi iz Maranella našli pravi recept, kako premagati srebrne, toda prva dirka je pokazala, da se razmerja (še) niso spremenila. Že kvalifikacije sta prepričljivo dobila Mercedesova dirkača (Hamilton je dosegel 84. "pole position"), danes pa sta voznika v rdečem, Leclerc je odpeljal prvo dirko za to ekipo, ostala brez stopničk.

"Ni bil najboljši dan, nismo bili dovolj hitri, pa niti ne vemo, zakaj. Točke smo dobili, a to ni rezultat, ki bi si ga želeli. Ob koncu sem imel še težave z gumami, na koncu so bile čisto uničene in moral sem se trdo boriti, da sem prišel do cilja," je prvo dirko povzel Vettel.

Do točk so na prvi dirki prišli še Kevin Magnussen (Haas), ki je kot zadnji zaostal manj kot krog, ter Nico Hülkenberg (Renault), Kimi Räikkönen na svoji prvi dirki za Alfo Romeo, Lance Stroll (Racing Point) in Danil Kvjat (Toro Rosso).

Vrnitev v formulo 1 po osmih letih se ni preveč posrečila Poljaku Robertu Kubici (Williams), saj je končal šele na 17. mestu, med tistimi, ki so imeli slab dan, pa je še posebej izstopal domačin Daniel Ricciardo. Prvič je vozil za novo ekipo Renault, kamor je prestopil iz Red Bulla, toda po izletu s proge v prvem krogu je moral v bokse na zamenjavo nosu dirkalnika, v 30. krogu pa je predčasno končal domači nastop.

Sezona se bo nadaljevala 31. marca v Bahrajnu.


Najbolj brano