Atraktivne ekipe in solidna skupina

Žreb je določil, da bodo slovenske košarkarice na evropskem prvenstvu 2019 v Srbiji in Latviji igrale v skupini s Turčijo, Italijo in Madžarsko. Prvenstvo bo med 27. junijem in 7. julijem, Slovenija pa bo predtekmovanje igrala v Nišu.

Slovenske košarkarice so se doslej izkazale z nepopustljivostjo. Foto: EPA
Slovenske košarkarice so se doslej izkazale z nepopustljivostjo. Foto: EPA

BEOGRAD > Slovenija, ki je drugič zapored udeleženka eurobasketa (EP), je bila na žrebu v Beogradu uvrščena v zadnji, četrti kakovostni razred, saj ima glede na to, da bo zanjo to šele drugi nastop na EP, najnižjo uvrstitev na lestvici Fiba med vsemi udeleženkami tega evropskega prvenstva. Slovenija je na svetovni lestvici Fiba na 63. mestu, med evropskimi reprezentancami pa na 23. Na EP 2017 v Pragi so naša dekleta zasedla 14. mesto.

Iz prvega bobna je Slovenija dobila Turčijo, šesto reprezentanco na svetu in tretjo v Evropi, Italija, ki je 31. na svetu in 16. v Evropi, je bila v drugem bobnu, v tretjem pa Madžarska, ki zaseda 50. mesto na svetu oziroma 19. v Evropi. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo 16 ekip. Zmagovalke skupin se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale dodatne tekme za preostala štiri prosta mesta. Zaključni boji bodo potekali v beograjski Areni.

Slovenski mački

Na žrebu sta bili predstavljeni tudi maskoti evropskega prvenstva - mački z imenoma Pick in Roll, ki jih je oblikovala agencija Zadrga iz Maribora. Danes bodo izbirali še skupine za evropska prvenstva mlajših starostnih skupin. Vse tri slovenske fantovske ekipe bodo v letu 2019 nastopile v diviziji A, dekliški reprezentanci do 16 in 18 let pa v diviziji B.

“Z žrebom smo lahko zadovoljni. Dobili smo atraktivno skupino, v kateri so reprezentance približno enake kakovosti kot mi. Zavedamo se, da imata Italija in Turčija bogato tradicijo, Madžarska pa zadnja leta ogromno vlaga v žensko košarko. Tekmice zelo spoštujemo. Kljub temu, da še vedno veljamo za novince na velikih tekmovanjih, se ne bomo vnaprej predali. Na prvenstvo se bomo dobro pripravili, se borili in ob številčni ter glasni podpori fantastičnih slovenskih navijačev prikazali všečno košarko, ki nas krasi v zadnjem obdobju,” je po žrebu dejal selektor reprezentance Damir Grgić.

Z žrebom je zadovoljna tudi kapetanka Nika Barič: “Mislim, da smo lahko z žrebom vsi zadovoljni. Sama sicer nisem imela posebnih pričakovanj, v skupini si nisem želela le Francije in Španije. Na prvenstvu je možno vse. Vsaka tekma je zgodba zase in veliko bo odvisno tudi od dnevne forme. Verjamem, da bomo imele glasno podporo naših navijačev. Že se veselim priprav in komaj čakam, da se prvenstvo začne.”

Slovenija je bila v skupino C uvrščena neposredno, saj jo je gostiteljica Srbija izbrala kot partnersko zvezo. Tekme predtekmovanja bo igrala v dvorani Čair, ki sprejme 4000 gledalcev.


Najbolj brano