Aluminij na vrhu, Domžale na dnu

Že dolgo lahko ugotavljamo, da je prva slovenska nogometna liga zelo nepredvidljiva, da pa bo po 6. krogu podoba lestvice takšna, kot je - z vodilnim Aluminijem na čelu -, verjetno ni res nihče pričakoval.

Pomembni akterji Tabora in Triglava: z leve so Aleš Mertelj, 
Predrag Sikimić, Luka Majcen in Mario Zebić. Foto: Matej Glavina
Pomembni akterji Tabora in Triglava: z leve so Aleš Mertelj, Predrag Sikimić, Luka Majcen in Mario Zebić. Foto: Matej Glavina

KOPER > V zadnji tekmi 6. kroga prve SNL sta se v derbiju za vrh lestvice v nedeljo zvečer pomerila Aluminij in Olimpija (1:0). V nočni tekmi - okolice z izjemo osvetljenega igrišča skoraj ni bilo zaznati - je Aluminij s čvrsto obrambno postavitvijo izkoristil tudi nekoliko slabši dan Ljubljančanov, ki so prvič v sezoni morali priznati poraz. Trener Slobodan Grubor, ki je bil nekaj časa tudi pomočnik pri Olimpiji, je taktično dobro prebral goste, ki so igrali s spremenjeno začetno enajsterico, kar se jim ni obrestovalo. Aluminij zdaj vodi s 14 točkami in je točko pred Olimpijo.

Medtem aktualni državni prvaki iz Maribora ne kažejo znamenj popuščanja krize, z lastnimi napakami in porazom v Celju (1:2) so jo morda še poglobili. Vseeno skušajo javnost prepričati, da je v klubu vse v redu in da ni nobenih razlogov za ukrepanje. Tokrat je bil navzven krivec za poraz branilec Špiro Perišić. Že dalj časa pa je jasno, da se je v mariborski jati nabrala zasičenost, navijači so nezadovoljni predvsem s trenerjem Darkom Milaničem, žvižgom navadnih gledalcev so se pridružile še Viole. Vodstvo kluba je sporočilo, da ni razloga za obupovanje in da je njihova pot jasno začrtana ter se sklicevalo na uspešno evropsko pot vijoličastih. Med tednom je športnega direktorja Zlatka Zahovića prisililo v (delno) opravičilo navijačem za besede o malomeščanih in neuresničenih igralcih, ki da žvižgajo s tribun. Maribor je šesti s šestimi točkami, sedem točk za Olimpijo in najbrž je to, da ni razlika že narasla na deset točk, največje mariborsko zadovoljstvo tega tedna. Morda pa se jim kaj le posreči na prvi tekmi končnice za uvrstitev v evropsko ligo z Ludogorcem. Vijoličaste pač, ne glede na položaj, nikoli ne moreš odpisati.

7

točk po šestih tekmah znaša razlika med Olimpijo in Mariborom

Nogometne kroge preseneča trenutna visoka uvrstitev Tabora in kriza Domžal. Po remiju z Bravom (0:0), ki je potrdil zadnje mesto Domžal z vsega dvema osvojenima točkama, se je trener Simon Rožman skušal braniti, češ da Domžale veliko prodajajo in da zato ne more biti kontinuitete igre in rezultatov. To deloma drži, a so izidi vendarle v nasprotju s tretjim proračunom prve lige. Dejan Grabić, trener novinca Brava, pa je izrazil dilemo, kakšno pot naj zavzamejo klubi od petega mesta navzdol. Ali naj kot drugi letošnji novinci Sežanci kupijo prvo postavo na tujem in si s tem izborijo obstanek ali pa postanejo razvojni klub, kar je po Grabićevem mnenju edina prava dolgoročna opcija. Bravu ta izbira trenutno ne prinaša rezultatov, Sežanci pa so z izkupičkom - upoštevajoč število novincev in kratek čas za uigravanje - nad pričakovanji. “Jasno je bilo, da s Triglavom moramo zmagati za mirnejše nadaljevanje sezone. Pričakoval sem težko tekmo, vendar pa bi že v prvem polčasu morali odločiti tekmo,” je po srečanju s čvrstim Triglavom (2:0) povedal sežanski pomočnik trenerja Darko Karapetrović. Trener gostov Dejan Dončić je menil, da bi si kranjski orli zaslužili remi. Tabor lahko z devetimi točkami mirno dočaka prvi reprezentančni premor - v nedeljo gre v Velenje, 31. avgusta pa bo doma dočakal Olimpijo.


Najbolj brano