Adam Bratkovič: “Pričakovanja so večja”

Desnemu krilu članske ekipe RD Koper Adamu Bratkoviču je s soigralci novembra uspel preboj v skupinski del tekmovanja v pokalu Evropske rokometne zveze EHF. Za odmeven mednarodni rezultat ima zasluge vsa ekipa, Bratkovič pa je na odločilni tekmi v Areni Bonifika zablestel z enajstimi goli, zato smo ga med ostalimi kandidati izbrali za športnika meseca.

Levoroki Adam Bratkovič (z žogo) na  domači  tekmi z 
moštvom iz Škofje Loke. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Levoroki Adam Bratkovič (z žogo) na domači tekmi z moštvom iz Škofje Loke. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > RD Koper 2013 je sezono začelo z odmevnim prihodom selektorja slovenske reprezentance Veselina Vujovića. Kot je bilo pričakovati, je ekipa potrebovala čas, da se je prilagodila novemu načinu dela.

Začetek domačega prvenstva je minil v znamenju nihanj, a je forma igralcev zrasla v pravem trenutku. Adam Bratkovič in tovariši so tako na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij za pokal EHF nadoknadili zaostanek petih golov s prve tekme na Poljskem in po domači zmagi nad Gwardio Opole s 27:21 napredovali v skupinski del tekmovanja. “Začetek povratne tekme je bil daleč od naših želja, saj so oni povedli s 4:2. Toda vedeli smo, da lahko vse še nadoknadimo, zato ni bilo nobene panike. Zato nam je tudi hitro steklo, napravili smo preobrat, potem pa smo kar uspešno nadzorovali tekmo, čeprav morda to iz gibanja rezultata ni razvidno. Dvoboj bi lahko že v prvem polčasu odločili sebi v prid. Povedli smo namreč z osmimi goli prednosti, vendar jih nismo zadržali. Tako smo bili v drugem polčasu nenehno na meji petih zadetkov in gledalci niso mogli uživati v mirni končnici,” pravi Bratkovič.

Adam Bratkovič bo 22. decembra praznoval 23. rojstni dan. Visok je 185 cm, težak 80 kg in igra na položaju desnega krila. Je sin nekdanjega rokometaša, Adam pa je že s 17. leti prvič zaigral za člane koprskega kluba. Nastopal je tako za kadetsko kot tudi za mladinsko reprezentanco Slovenije. Rokometno kariero dopolnjuje s študijem aplikativne kineziologije na Famnitu Univerze na Primorskem, kjer mu letos presenetljivo niso priznali statusa športnika.

> Kaj se je najbolj spremenilo s prihodom Veselina Vujovića na trenersko klop Kopra?

“Z njegovim prihodom so se zahteve stroke, kluba in navijačev povečale. Vse smo vzeli še bolj resno - od ambicij, treningov, do podrobnosti. Vse je na višji ravni. Želimo premagati vsakega, še posebej na papirju boljše nasprotnike. Trener je ambiciozen, mi mu pri tem sledimo. Njegov pristop do igralcev je drugačen kot smo ga bili vajeni in morali smo se privaditi, tako glede načina dela, kot tudi glede razmišljanja. A pri takšnih spremembah je potreben čas in mislim, da še vedno nismo osvojili vseh novosti. Lahko igramo še bolje.”

> Nazadnje ste v domačemu prvenstvu z 20:20 remizirali v Škofji Loki. Ekipa Loke se je že v prejšnjih sezonah večkrat izkazala za zelo trd oreh. Kaj je tokrat botrovalo k neodločenemu izidu?

“Sojenja ne bom komentiral, Loka pa je čvrsta ekipa, ki igra zelo borbeno in sploh pri njih doma je vedno težko. Tudi tokrat sta prevladovali obrambi, ki sta bili na visokem nivoju, zato je rezultat ostal zelo nizek. Tekmo so odločile podrobnosti. Morda je bila na naši strani kakšna izključitev preveč, v napadu pa smo na trenutke imeli premalo zbranosti, da bi uspešno zaključili akcije. Škoda za točko, lahko bi ostali bližje vodilni Ribnici. Čeprav je tudi res, da smo zadnje čase verjetno osvojili več točk v Ribnici kot pa v Škofji Loki.”

> Kaj vas čaka v bližnji prihodnosti?

“Najprej v soboto zadnja tekma leta z Ormožem, potem bomo še trenirali do praznikov. Po novoletnem premoru se bomo v dvorano vrnili že 4. januarja, priprave na drugi del sezone bomo večinoma opravili pod vodstvom Vanje Kralja, saj bo Vujović zaseden zaradi nastopa reprezentance na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. Čakata nas končnica prvenstva in pokal EHF. Pogodba s Koprom me veže še dve leti, medtem pa bi rad tudi diplomiral.”


Najbolj brano