Za mesnine zahtevna zima

Na kmetiji Škapin na Vrabčah je bilo že enajsto ocenjevanje salam in klobas. To je bilo sprva namenjeno le pridelovalcem z območja sežanske upravne enote, z leti pa je preraslo v regijski dogodek. Na letošnjem so svoje izdelke preverjali pridelovalci s Krasa, Vrhov, iz Brkinov, Istre, Razdrtega, Vipavske doline, Idrije, Kanala, Deskel, s Črnega Vrha, ...

Na 11. ocenjevanju klobas in salam na Vrabčah  je sodelovalo 74 
vzorcev z vse Primorske, priznanja jih je prejelo 49, med njimi 12 
zlato.  Foto: Milena Štolfa
Na 11. ocenjevanju klobas in salam na Vrabčah je sodelovalo 74 vzorcev z vse Primorske, priznanja jih je prejelo 49, med njimi 12 zlato.  Foto: Milena Štolfa

VRABČE > Ocenjevanje je tudi letos pripravil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Kmetijska svetovalna služba Sežana, v sodelovanju z društvom turizma na kmetijah Fraska in s kmetijo Boža Škapina z Vrabč, za nemoteno ocenjevanje pa je poskrbel Slavko Može, eden od pobudnikov ocenjevanj. Strokovna komisija, sestavljali so jo Mirjana Košuta, Marta Koruza, Anka Rojc-Polanec, Milena Štolfa, Boštjan Mohorčič, Zvonko Sedmak in predsednik Srečko Horvat, je imela zahtevno delo, saj je prejela kar 74 vzorcev, pri vsakem pa je ocenila zunanji izgled, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus skladno s pravilnikom o ocenjevanju kakovostnih trajnih mesnih izdelkih na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju.

Med vzorci so prevladovale klobase, teh je bilo 52, salam 21. Po sestavi je bilo največ svinjskih mesnin, nekaj govejih in iz ovčjega mesa, med divjačinskimi so prevladovale klobase ali salame iz mesa divjega prašiča, pa damjaka, košute in jelena. “Vzorci so bili v povprečju zelo dobri. Se pa je pri nekaterih poznalo muhasto vreme v času sušenja, ki je povzročilo obilo preglavic in posledice, kot so zasušenost roba in luknjičavost v notranjosti izdelka,” je povedala Milena Štolfa. Predsednik komisije je vsakemu pridelovalcu pojasnil odlike in slabosti njegovega izdelka, veliko izkušenj pa so si drugi dan ocenjevanja, ki je bil namenjen druženju in podelitvi priznanj, izmenjali tudi pridelovalci med seboj.

Komisija je podelila 49 priznanj, od tega 16 bronastih, 21 srebrnih in 12 zlatih. Slednji so lahko izgubili le eno točko od 20.


Najbolj brano