Žepki z jurčki na omaki iz jajčka in tartufa
Sobota
28. 10. 2018, 07.59
, posodobljeno: 24. 11. 2018, 09.56
Testo:
400 g moka tip 500
100 g ostre moke
9 rumenjakov
2 celi jajci
kapljica oljčnega olja
Nadev:
300 g jurčkov
200 g skute
50 g staranega sira tabor
žlička oljčnega olja
strok česna
šetraj, sol, poper
Tartufova krema:
3 rumenjaki
100 g masla
100 g črnega tartufa
ščepec soli
Moko presejemo in zamesimo testo. Pustimo počivati 30 minut. Pripravimo nadev: jurčke narežemo in jih popražimo na močnem ognju na oljčnem olju s česnom, da se zmehčajo. Potem jih zmiksamo in vanje vmešamo skuto, staran tabor in nasekljan šetraj. Po potrebi dosolimo in popopramo. Pripravimo tartufovo kremo: maslo narežemo na kocke in ga pustimo četrt ure na sobni temperaturi. Naribamo črni tartuf, dodamo maslo ter stepemo s pomočjo stepalnika. Ko dobimo penasto snov, postopoma dodajamo stepene rumenjake.
Testo razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Na vsakega položimo za žlico nadeva in žepke zapremo. Kuhamo v slanem kropu. Na krožnik damo omako, nanjo kuhane žepke in pred postrežbo nastrgamo še malo tartufa.
Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava. Jed je sestavni del menija, ki ga pripravlja v mesecu kraške kuhinje.