Žepki z jurčki na omaki iz jajčka in tartufa

 Foto: Toni Gomišček
Foto: Toni Gomišček

Testo:

400 g moka tip 500

100 g ostre moke

9 rumenjakov

2 celi jajci

kapljica oljčnega olja

Nadev:

300 g jurčkov

200 g skute

50 g staranega sira tabor

žlička oljčnega olja

strok česna

šetraj, sol, poper

Tartufova krema:

3 rumenjaki

100 g masla

100 g črnega tartufa

ščepec soli

Moko presejemo in zamesimo testo. Pustimo počivati 30 minut. Pripravimo nadev: jurčke narežemo in jih popražimo na močnem ognju na oljčnem olju s česnom, da se zmehčajo. Potem jih zmiksamo in vanje vmešamo skuto, staran tabor in nasekljan šetraj. Po potrebi dosolimo in popopramo. Pripravimo tartufovo kremo: maslo narežemo na kocke in ga pustimo četrt ure na sobni temperaturi. Naribamo črni tartuf, dodamo maslo ter stepemo s pomočjo stepalnika. Ko dobimo penasto snov, postopoma dodajamo stepene rumenjake.

Testo razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Na vsakega položimo za žlico nadeva in žepke zapremo. Kuhamo v slanem kropu. Na krožnik damo omako, nanjo kuhane žepke in pred postrežbo nastrgamo še malo tartufa.

Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava. Jed je sestavni del menija, ki ga pripravlja v mesecu kraške kuhinje.


Najbolj brano