Recept: srnin file s smukavčevim žličnikom in pečenim štrukljem
Sobota
23. 12. 2018, 17.06
, posodobljeno: 25. 01. 2019, 10.57
Srnin hrbet začinimo s črnim poprom in rožmarinom. Pred peko ga pol ure pustimo na sobni temperaturi.
Za smukavčev žličnik olupimo krompir in ga skuhamo. Zeljne liste blanširamo, ohladimo in narežemo na “krpice” ali rezance. Na maslo damo malo česna, krompir in zelje. Prilijemo nekoliko krompirjeve vode, pokuhamo in pretlačimo. Solimo in popramo. Oblikujemo v žličnik.
Za pečen štrukelj iz moke, olja in tople vode zamesimo vlečeno testo. Pustimo ga počivati eno uro. Krompir narežemo na centimeter debele kocke, jih skuhamo in odcedimo. Dodamo jim malo masla, solimo, popramo in jih začinimo s svežimi zelišči (peteršilj, majaron in rožmarin). Testo razvlečemo, na eno tretjino položimo krompir, skuto in krušne drobtine prepražimo na maslu. Zavijemo, premažemo z maslom in pečemo pol ure pri 175 stopinjah Celzija.
Sestavine:
40 dag srninega fileja brez kosti
sveža zelišča sol, poper
2 dl iz divjačinske ali goveje osnove
za pečen štrukelj
0,5 kg moke
olje, sol, topla voda
5 večjih krompirjev
0,5 kg skute
krušne drobtine
maslo, sol, poper
sveža zelišča (peteršilj, majaron, rožmarin)
za smukavčev žličnik
3 večji krompirji
5-7 zelenih (zunanjih) zeljnih listov
2 stroka česna
malo masla
sol, poper
Srnin file pred peko še solimo. Na vročem olju ga pečemo približno pet do sedem minut in potem pet minut pustimo počivati na toplem, da se sokovi umirijo. Za pripravo omake uporabimo divjačinsko osnovo, lahko tudi govejo, a bo manj okusa po divjačini.
Recept so pripravili v restavraciji hotela Kendov dvorec Relais&Chateaux v Spodnji Idriji.