Recept: mandrijerjeve palačinke
Kulinarika
23. 09. 2018, 11.31
, posodobljeno: 11. 05. 2019, 11.34
SESTAVINE
>
Za palačinke:
- 125 g moke
- ¼ l mleka
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- maslo
>
Za nadev:
- 50 g sveže bazilike
- 100 g zrelega kozjega sira
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna
- sol in poper
>
Za zabelo:
- maslo
- skodelica temne osnove (omaka pečenke)
- 1 dl sladke smetane
PRIPRAVA
Gladko vmešamo sestavine za palačinke in jih, zelo tanke, cvremo v ponvi na maslu. Sestavine za nadev damo v sekljalnik za zelenjavo in sekljamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, s katero na tanko premažemo palačinke, ki jih prepognemo na polmesec. V ponvi stopimo košček masla, pustimo, da porjavi in na njem z obeh strani še enkrat popečemo polnjene palačinke. Preložimo jih v pekač, potresemo z naribanim sirom, jih prelijemo s sladko smetano in temno osnovo ali omako od pečenja. Gratiniramo v vroči pečici osem do deset minut in tople postrežemo. H krožniku priporočamo rahlo aromatično belo vino.
* Recept je pripravil Mario Suban iz Antica Trattoria Suban v Trstu. Posvetil ga je mandrijerjem, vrtnarjem iz okrožja Svetega Ivana, ki so gojili predvsem zelišča, med katerimi je bila posebej cenjena bazilika.