Recept: mandrijerjeve palačinke

 Foto: Toni Gomišček
Foto: Toni Gomišček

SESTAVINE

> Za palačinke:

- 125 g moke

- ¼ l mleka

- 1 jajce

- 2 rumenjaka

- ščepec soli

- maslo

> Za nadev:

- 50 g sveže bazilike

- 100 g zrelega kozjega sira

- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

- 1 strok česna

- sol in poper

> Za zabelo:

- maslo

- skodelica temne osnove (omaka pečenke)

- 1 dl sladke smetane

PRIPRAVA

Gladko vmešamo sestavine za palačinke in jih, zelo tanke, cvremo v ponvi na maslu. Sestavine za nadev damo v sekljalnik za zelenjavo in sekljamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, s katero na tanko premažemo palačinke, ki jih prepognemo na polmesec. V ponvi stopimo košček masla, pustimo, da porjavi in na njem z obeh strani še enkrat popečemo polnjene palačinke. Preložimo jih v pekač, potresemo z naribanim sirom, jih prelijemo s sladko smetano in temno osnovo ali omako od pečenja. Gratiniramo v vroči pečici osem do deset minut in tople postrežemo. H krožniku priporočamo rahlo aromatično belo vino.

* Recept je pripravil Mario Suban iz Antica Trattoria Suban v Trstu. Posvetil ga je mandrijerjem, vrtnarjem iz okrožja Svetega Ivana, ki so gojili predvsem zelišča, med katerimi je bila posebej cenjena bazilika.


Najbolj brano