Recept: Kostanjev svet
Kulinarika
09. 12. 2018, 06.00
, posodobljeno: 06. 07. 2019, 23.51
Sestavine (za 8 oseb)
Kakijev sladoled:
-1 kg očiščenega mehkega kakija
- sok 1 limone
- 300 g baze za sladoled
Kakijeva omaka:
- 150 g zrelega mehkega kakija
- strok vanilije
- nekaj kapljic limonovega soka
Kostanjev crumble:
- 100 g kostanja
- 45 g lističev mandljev
- 55 g sladkorja
- 25 g mletih mandljev
- Kostanjev mousse:
- 200 g kuhanega in pretlačenega kostanja
- 150 g smetane
- 150 g mleka
- 100 g sladkorja
- 5 listov želatine
- 400 g stepene smetanež
Priprava
Vse sestavine za sladoled zmešamo s paličnim mešalnikom in v ustreznem stroju pripravimo sladoled. Za omako kaki zmiksamo, dodamo strok vanilje in nekaj kapljic limoninega soka.
Za crumble maslo in sladkor penasto umešamo ter dodamo vse sestavine, da dobimo testo. V hladilniku ga pustimo počivati pol ure, nato ga na grobo nadrobimo in 25 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija.
Za mousse zavremo mleko, smetano in sladkor ter dodamo kostanj. Prevremo in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Ko se masa ohlaja, dodamo v mrzli vodi namočeno želatino. Ohladimo in nato umešamo še stepeno smetano. Maso postavimo v modele ter v hladilnik za štiri ure.
Na sredino krožnika postavimo mousse, zraven potresemo kostanjev crumble, nanj položimo kepico sladoleda in zaokrožimo s kakijevo omako. Sladici lahko dodamo na kocke narezan kaki ali naribane kuhane kostanje.
Recept so pripravili slaščičarji iz restavracije Calypso v novogoriški Perli.