RECEPT: Jabolčna kremna juha z lisičkami

 Foto: Toni Gomišček
Foto: Toni Gomišček

Kremna juha:

- 20 g masla

- žlica oljčnega olja

- 150 g čebule

- 3 stroki česna

- 500 g krompirja

- 200 g jabolk

- 4 dl zelenjavne juhe

- sol, poper

Lisičke:

- 800 g lisičk

- strok česna

- 30 g masla

- oljčno olje

- peteršilj

Priprava:

Za kremno juho v večji posodi popražimo na tanko narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, narezan krompir, olupljeno in razrezano jabolko ter vse skupaj pražimo nekaj minut. Zalijemo z zelenjavno juho ter kuhamo do mehkega. Zmiksamo.

Lisičke pripravimo tako, da v ponvi na maslu in oljčnem olju popražimo sesekljan česen, dodamo lisičke in jih na močnem ognju pražimo največ pet minut. Pred koncem jim dodamo sesekljan peteršilj.

Postrežemo v jušni skledi. Najprej nalijemo juho, lisičke razporedimo na vrh. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem.

Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava. Primeren je tudi za vegane.


Najbolj brano