Pinela (Lanthieri)
Kulinarika
25. 11. 2018, 10.20
, posodobljeno: 06. 07. 2019, 23.52
suho kakovostno belo vino ZGP
letnik 2017
12,15 % vol. alk.
Vipava 1894
cena: 9,27 evra (v kleti)
Novi liniji vin Lanthieri iz vipavske kleti so namenili atraktivno in všečno podobo z osebnim dotikom, saj sta se na etiketo podpisala enologa, solastnik kleti Hannes Sabathi, sicer vinar na avstrijskem Štajerskem, in Monika Kosmač. Pinelo lanske trgatve so fermentirali v dveh linijah: del spontano, del pa vodeno. Vino je na finih drožeh v jeklenih posodah zorelo do pomladi, maja je bilo stekleničeno. V kozarcu je pinela zlato rumene barve z zelenimi odsevi. Cvetica je intenzivna, nekoliko po tropskih sadežih, po zreli hruški in nezgrešljivo po grenivki, malenkost je tudi not belega cvetja. V ustih je vino sadno in sveže, spet po hruški in grenivki, malce masleno, odhod je saden. Prijetno, okusno in pitno vino, ki so ga v začetku tedna kar odmevno pospremili na tržišče. Gre za pomemben korak za klet in vso Vipavsko dolino; konec koncev je že čas, da se vina iz Vipave v tisku s poslovnih preselijo na gastronomske strani.