Ključ za uspeh je v ljudeh

Istria Gourmet Festival je zdaj že tradicionalni dvodnevni festival, na katerem v Rovinju zainteresirani publiki predstavijo najpomembnejše trende v vrhunskem gostinstvu in hotelirstvu. Mikrofoni in kuhalnice so v rokah vrhunskih kuharskih mojstrov in strokovnjakov. V hrvaško Istro jih privabi direktor tamkajšnjega turističnega združenja Denis Ivošević, ki s sodelavci neumorno spodbuja turistične delavce k stremljenju k čim višji kakovosti.

Matteo Mettulio, mladi kuharski mojster iz Trsta, ki ima v restavraciji La Siriola 
v Dolomitih dve michelinki, kot sodelavec in svetovalec pa za prvo tržaško resno 
kandidira z restavracijo Harry
Matteo Mettulio, mladi kuharski mojster iz Trsta, ki ima v restavraciji La Siriola v Dolomitih dve michelinki, kot sodelavec in svetovalec pa za prvo tržaško resno kandidira z restavracijo Harry's na Trgu italijanske enotnosti. 

V Rovinjskem hotelu Lone je bilo konec novembra zbranih izjemno veliko vrhunskih mojstrov za gostoljubje. Na eni strani so bili narekovalci in oblikovalci trendov, na drugi publika iz regije, ki pa bi lahko bila številčnejša, saj je samozadostnost in samozadovoljnost ena največjih ovir pri razvoju gostinstva in hotelirstva.

Dvodnevni program je bil zelo zgoščen. V glavni dvorani je bil prvi festivalski dan posvečen kratkim predavanjem in prikazom vrhunskih kuharskih mojstrov, skupaj so imeli kar 28 michelink. Med njimi so bili tudi Roberto Cerea, ki ima tri zvezdice v družinski restavraciji Da Vittorio v Bergamu, stalni gost Emanuelle Scarello iz Agli Amici pri Vidmu z eno manj in Matteo Mettulio, prodorni mladi kuharski mojster iz Trsta, ki po uspehu v Dolomitih pomaga vračati rodno mesto na gastronomski zemljevid Italije.

Program je ponudil še specializirane module za pice in craft piva, drugi festivalski dan pa dve razpravi, na katerih so govorili o najpomembnejših vzvodih za organsko rast turizma v regiji, pri čemer je, kot poudarja Ivošević, “ključno, kako podaljšati sezono.”

Španka Yolanda Perdomo, izkušena strateginja na področju gastronomskega turizma, je poudarila, da kakovostna gastronomija še ni dovolj, potrebni so produkti gastronomskega turizma, ki morajo biti v posameznem okolju na podobno visoki ravni, brez velikih nihanj. Isabel Aguirrezabala Wuraster iz San Sebastiana je poudarila mantro o pomenu povezanosti akterjev, pri kateri pa je ključna vloga javnega sektorja.

“Lažje je opremiti lepo sobo kot organizirati dobro restavracijo,” pa je poudaril Fausto Arrighi, upokojeni direktor italijanske izdaje vodnika Michelin. V obeh pa je treba, ga je dopolnil Mario Iaccarino iz Kampanje, gosta spoštovati in ga vzeti kot prijatelja. Svojo misijo je opredelil kot sredozemsko gostoljubje, ki je odgovor na uniformnost, globalizacijo in kot ključno izpostavil dobro ekipo.


Najbolj brano