Kiš s špinačo za boljši krvni sladkor
Sobota
15. 07. 2018, 08.00
, posodobljeno: 03. 08. 2018, 18.15
Sestavine za 8 porcij:
testo:
14 dag moke
7 dag hladnega masla
sol in poper
hladna voda
pol skodelice naribanega parmezana
nadev:
2 jajci
2 dl kisle smetane
1 sladka smetana
žlica oljčnega olja
10 dag slanine
20 dag špinače
3 rumenjaki
sol, sveže mlet poper
Za krhko testo na hitro zgnetemo moko, maslo, nariban parmezan in malo vode. Damo počivat v hladilnik za eno uro, nato s testom obložimo manjši pekač in na tri četrt spečemo v ogreti pečici. Na oljčnem olju v večji ponvi popečemo narezano slanino, dodamo oprano špinačo, poper in sol in toliko popražimo, da špinača upade. Na testo naložimo špinačo in popečeno slanino ter prelijemo z legirjem iz zmešanih rumenjakov in kisle smetane. Pečemo še 20 minut, na koncu zvišamo temperaturo, da se po vrhu naredi lepo zapečena skorjica.
Recept je iz knjige Slovenska diabetična kuharica avtorice Darje Lovšin.