Smučanje in martinovanje

Čeprav v naših krajih te počitniške dni poti vodijo v glavnem k sorodnikom - v kraje, kjer so pokopani naši bližnji - in tudi v vaške kleti, kjer po solidni letini mošt pred martinovim že prehaja v žlahtno vinsko kapljico, pa je marsikdo zaposlen z razmisleki ali celo z delom na področju smučarskega turizma.

Upravljanje dejavnosti v kmetijstvu in v zimsko športnem turizmu ima nekaj stičnih točk. Ena je ta, da se že v dneh okoli martinovega v nam bližnjih Avstriji in Italiji začenja smučarska sezona. In to ne le na ledenikih, temveč tudi na običajnih visokogorskih strminah, kjer so - kot v južnotirolski Soldi, z vrhunsko zasneževalno tehnologijo - že konec oktobra pobelili strmine za prvo novembrski start. Proge so ta čas še kratke, zato pa se upravljalci trudijo z dopolnilnimi vsebinami: na Kitzsteinhornu nad avstrijskim Kaprunom z veliko zabavo in vrhunsko kulinariko iz domačih sestavin. Tu smo spet pri kmetijstvu oziroma domiselnih načinih prodaje pridelka z dodano vrednostjo.

Smučanju in kmetijstvu je skupna tudi odvisnost od vremena in neprijetnih sprememb, ki jih prinaša segrevanje.

Smučanju in kmetijstvu je skupna tudi odvisnost od vremena in neprijetnih sprememb, ki jih prinaša globalno segrevanje. Visoke temperature v toplem delu leta so zdesetkale spomladanske smučarje in bistveno zmanjšale ledenike. Najbolj razvite dežele v gorskem turizmu zato zadnje čase veliko vlagajo v jesensko predsezono, ko je sonce že šibko, sneg pa se s topovi novembra lahko marsikje naredi na takšni ravni, da je smučanje prav kakovostno.

Temu trendu z zamudo - predvsem zaradi pomanjkanja tako denarja kot širšega povezovanja v turističnih regijah - sledimo tudi pri nas. Na Kaninu je vse pripravljeno. Čakajo le na naravni sneg, od katerega so v celoti odvisni. Lani jih je obilno obiskal že pred martinovim. Rast nočitvenih zmogljivosti na Bovškem je dobrodošla za stabilnost poslovanja. Kdor počitnikuje pod gorami, se bo tudi v malo slabšem vremenu odpravil z žičnico na hrib ali pa šel v bližino na dobro kosilo. Tudi v Cerknem postavljajo topove, ki bodo konec novembra delovali - če bo le dovolj hladno. Alternativa hotelskih gostov za slabo vreme je obisk term, žal pa je pod velikim smučiščem premalo postelj, odvisnost od vremensko občutljivih oddaljenih dnevnih gostov pa je prevelika za mirno poslovanje.


Preberite še


Najbolj brano