Življenjska strast in predanost v živahnem folklornem koraku

Folklora je predstavljala velik del življenja Mojce Lepej in s tem tudi življenj mnogih, ki jih je zanjo navdušila. V 82. letu starosti se je poslovila mentorica, folklorna poustvarjalka, soustanoviteljica KD Mandrač Koper in KD Skala Kubed ter Maroltova nagrajenka JSKD RS za življenjsko delo.

Mojca Lepej (na sredi) je bila soustanoviteljica folklorne skupine KD  Mandrač Koper, ki praznuje trideset let ustvarjanja.   Foto: ARHIV KD MANDRAČ KOPER
Mojca Lepej (na sredi) je bila soustanoviteljica folklorne skupine KD Mandrač Koper, ki praznuje trideset let ustvarjanja.  Foto: ARHIV KD MANDRAČ KOPER

KOPER > Predana folklori, s srcem in vsem drugim. Tako Mojco Lepej (1937-2019) opisuje Sonja Gorjan, njena soplesalka in sopevka iz koprske folklorne skupine Mandrač, ki jo je leta 1989 Mojca Lepej soustanovila ter kasneje, leta 1994 pod okriljem KD Mandrač, ustanovila in vodila tudi pevsko skupino Mandrač.

Mojca Lepej se je leta 1937 rodila v Zagorju ob Savi, kjer je po diplomi na ljubljanskem učiteljišču desetletje poučevala otroke rudarskih družin. Po selitvi v Koper pred 55 leti pa je za folkloro navduševala mlade na nekdanji koprski Osnovni šoli Pinka Tomažiča in po izgradnji Osnovne šole Dušana Bordona še tamkaj ustanovila otroško folklorno skupino. Mnogi, ki jih je v rosnih letih okužila s folkloro, v njej uživajo še danes.

Na področju slovenskega ljudskega izročila je znanje pridobivala vse življenje. “Njeno delo je še posebej dobro poznano na Primorskem in Notranjskem, posamezni programi, ki jih je pripravila za otroške in odrasle folklorne skupine, pa so velik odmev dosegle tudi na državnih srečanjih odraslih in otroških folklornih skupin v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). V okviru JSKD je do leta 2012 delovala tudi kot selektorica na tristopenjskih srečanjih folklornih skupin,” so zapisali pri javnem skladu.

Prav sklad ji je leta 2005 podelil Maroltovo plaketo za življenjsko delo, saj je Mojca Lepej s svojim delom, kakor so zapisali, odprla nova poglavja v sodobni interpretaciji naše plesne, pa tudi glasbene in druge dediščine. “Mojca Lepej je s svojim vztrajnim in zavzetim delom na folklornem področju pokazala na nove možnosti odrske interpretacije našega plesnega izročila. Vedno je veliko pozornost posvečala glasbeni spremljavi in pevski izvedbi ter s tem opozarjala na pomen kakovostnega poustvarjanja glasbenega izročila v folklornih skupinah,” so še zapisali v utemeljitvi Maroltove plakete.

Mojca Lepej je med drugim od samega začetka vodila tudi Folklorno skupino KD Skala iz Kubeda, ki praznuje 20-letnico delovanja, kot umetniška vodja pa je svoje znanje delila tudi pri folklorni skupini KD Rak iz Rakeka.

Prejemnica več priznanj je bila menda posebej vesela srebrnega priznanja na mednarodnem tekmovalnem festival v Litvi, ki so si ga prislužile pevke KD Mandrač. Od šestih so se zaradi bolezni, kakor se spominja Sonja Gorjan, na dolgo pot odpravile le štiri, a vrnile so se z nepozabno izkušnjo in s plačilom za pogum - z drugo nagrado.


Najbolj brano