Zazveni lahko tudi na vašem vrtu

Z dvorišč in vrtov, iz atrijev, z okenskih polic, s teras, streh in še od marsikod bo konec tedna od Maribora do Istre donel subkulturni Vrtni kavč festival. Živa umetnost s koncerti, predstavami in drugim se vrača med ljudi, četudi strogo preštete, razmaknjene, razkužene, prekuhane ...

 Nastopajoče bo prevažalo  retro gasilsko vozilo, ki je že predlani popestrilo festival  Plavajoči grad.  Foto: Andraž Gombač
Nastopajoče bo prevažalo retro gasilsko vozilo, ki je že predlani popestrilo festival Plavajoči grad.  Foto: Andraž Gombač

SLOVENIJA > Kavč je subkulturni, podtalni festival, ki bo ta konec tedna zaživel že peto leto zapored, v petek najprej v Mariboru, v soboto in nedeljo pa še drugod, tudi na Primorskem. Intimni dogodki so se v minulih letih vrstili po dnevnih sobah in tako povezovali najrazličnejše udeležence, brisali mejo med gostitelji in umetniki.

“Takšni bodo tudi letos poskrbeli, da se bo kulturno druženje iz virtualnega sveta ponovno preselilo med ljudi,” so v vabilu zapisali organizatorji: ekipa festivala Plavajoči grad, KD Matita, Društvo ZIZ, Radio MARŠ, Hiša otrok in umetnosti in Mednarodni center lutkovne umetnosti (MCLU) Koper. Napovedujejo, da bodo ob spoštovanju priporočil NIJZ pričarali posebno vzdušje. Sodelovanje je potrdilo že kakih 50 skupin, druženje pa bodo tudi v posebnih razmerah zaznamovala prav posebna, sila raznolika prizorišča tako v mestnih središčih kakor na podeželju.

Matija Solce

koordinator Vrtnega kavč festivala

“Spodbuditi je treba dialog o razmerah, v katerih se je znašla umetnost. Opažam, da smo ob tokratni krizi pretihi. Vse več je apatije. Upamo, da lahko s festivalom poskrbimo za nov priliv energije in damo vedeti, da je umetnost pomemben del družbe.”

Od Goriške do Istre

Maskota festivala je retro gasilsko vozilo, znano že s festivala Plavajoči grad. Tokrat bo nastopajoče prevažalo iz kraja v kraj. Ne bo pripotovalo na Primorsko, se bo pa tudi tu zvrstilo več prireditev: v soboto ob 18. uri bo v istrski vasici Sokoliči igral duo Zajtrk, sočasno bo v Novi Gorici nastopila kantavtorica in pesnica Sabina Vostner.

Še posebej bogat je nedeljski program: ob 10. uri bodo Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko iz Lutkovnega gledališča Zapik skupaj s Špelo Pahor v Piranu s kamišibaj gledališčem nagovorili majhne in velike otroke. Zlasti družinam priporočajo tudi zgodbe, ki bodo ob glasbi ob 17. in 18. uri zazvenele v atriju Centra za umetnost Pedagoške fakultete v Kopru. V Godoviču bodo ob 19. uri plesno-gledališki večer soustvarjali Studio za svobodni ples, Theatro Šentjošt in Divje ptice IPG. Sočasno bo v Komnu zapela Denise Dantas iz Brazilije, spremljal jo bo kitarist Egon Boštjančič, v Škocjanu pri Divači pa bo prav tako ob 19. uri zaigral duo Ingver in GverilkII.

Zlasti po Ljubljani bodo odmevale tudi številne podoknice. Program, dosegljiv na www.kavcfestival.si, bodo dopolnjevali vse do izteka festivala, dotlej sprejemajo tako povabila gostiteljev kakor prijave obiskovalcev, ki pa jih bo lahko največ deset. “Vsi dogodki bodo zasebni,” poudarja koordinator Matija Solce. “Obiskovalcem hišni naslov prizorišča ni znan, dokler se ne prijavijo za brezplačno vstopnico. Upamo, da umetnikov ne bodo podprli samo s svojim prihodom, ampak tudi s prostovoljnim prispevkom. Obenem je treba spodbuditi dialog o razmerah, v katerih se je znašla umetnost. Opažam, da smo ob tokratni krizi pretihi. Vse več je apatije. Upamo, da lahko s festivalom poskrbimo za nov priliv energije in damo vedeti, da je umetnost pomemben del družbe.”

Opozarja na dvojna merila: “Več obiskovalcev bi lahko sprejeli, če bi prireditev prijavili kot verski obred. Nelogično je tudi, da se v trgovinah in barih ljudje lahko družijo, ne smejo pa spremljati prireditve, kjer so celo varnejši, saj so tiho in obrnjeni v isto smer.”  


Najbolj brano