Vizije degradiranega Balkana

Danes in jutri bodo na Kino Otoku na sporedu dela nekaterih najvznemirljivejših sodobnih avtorjev z Balkana. Drevi ob 19. uri bo v Art kinu Odeon svoj režijski dokumentarni celovečerec Taurunum boy predstavila mlada beograjska režiserka Jelena Maksimović, ob 23.30 pa bo na Manziolijevem trgu njen črnogorski kolega Ivan Salatić prav tako predstavil svoj prvi celovečerec Ti imaš noč.

V svojem tretjem celovečercu Bog obstaja, ime ji je Petrunija se je 
Teona Strugar Mitevska lotila makedonske patriarhalne družbe.
V svojem tretjem celovečercu Bog obstaja, ime ji je Petrunija se je Teona Strugar Mitevska lotila makedonske patriarhalne družbe. 

IZOLA > Jelena Maksimović in Ivan Salatić sta že leta 2014 še v družbi Stefana Ivančića otoškemu občinstvu predstavila zelo izdelane filmske poglede na balkansko realnost. Salatić je tedaj predstavil svoj kratkometražec Intro, ki je vojni film brez vojne, ker ga je, kot je takrat povedal, veliko bolj zanimalo vzdušje v začetku devetdesetih let na Balkanu. S filmom Pomladna sonca je Ivančić ustvaril intimno miniaturko o vračanju domov, v Beograd, med poletnimi počitnicami in vnovičnim odhodom.

Tega leta je sicer najbolj zrel filmski izraz pokazal mlad bosanski režiser Dane Komljen, ki je na festivalu predstavil tudi manjšo retrospektivo svojih dotedanjih del.

Vezni člen - izvrstna montažerka

Vezni člen med vsemi omenjenimi avtorji mlajše generacije, ki večinoma delujejo v Beogradu, je izvrstna montažerka Jelena Maksimović. Ta je kasneje med kopico sodelovanj s številnimi vzhajajočimi režiserji mlajše generacije, na primer, še montirala kritiško opevani TovorOgnjena Glavonića, začela predavati na beograjski fakulteti za medije in komuniciranje, lani pa je v sodelovanju z Dušanom Grubinom uspela posneti še svoj režijski dolgometražni prvenec Taurunum boy, ki ga je seveda tudi montirala.

Z Grubinom je približno eno leto spremljala nekaj petnajstletnikov iz pozabljenega beograjskega predela Zemun in beležila njihov vsakdan. Maksimovićeva je kot montažerka sodelovala tudi pri Salatićevem celovečernem prvencu Ti imaš noč, ki ga prav tako vznemirjajo degradirana območja. Salatić se je odpravil v črnogorsko obalno mestece Bijela, ki je nekoč cvetelo na račun ladjedelnice. Po njenem zaprtju pa se je začela pisati žalostna zgodovina propadanja mesta.

Petrunija v boj proti patriarhatu

Jutri ob 10. uri bo v Art kinu Odeon na sporedu najnovejši film makedonske režiserke Teone Strugar MitevskeBog obstaja, ime ji je Petrunija. Režiserka filmov Sem iz Titovega Velesa in Ženska, ki si je otrla solze se je v najnovejšem delu lotila patriarhalne makedonske družbe. V glavni vlogi spremljamo Petrunijo, diplomirano zgodovinarko, ki je “mahnjena” na kitajsko revolucijo in pri svojih 30 letih še vedno živi pri starših, ker nikjer ne dobi ustrezne zaposlitve. Nekega mrzlega januarskega dne na poti domov sreča skupino moških, ki so se udeležili tradicionalnega makedonskega pravoslavnega obreda, ko se verniki podajo v mrzlo vodo iskat leseni križ. Razočarana po še enem neuspešnem razgovoru za delo se s skupino moških v ledeno reko poda tudi Petrunija. Moški njenega dejanja ne odobravajo, sploh pa ker je prva prišla do križa.

V Izolo se ponovno vrača iskrivi Želimir Žilnik, ki bo jutri ob 15.30 v Art kinu Odeon predstavil najnovejši film Najlepša dežela na svetu, v katerem na svoj prepoznavi humorni način predstavi življenje mladih migrantov na Dunaju. Žilnik spremlja njihov boj z birokracijo, strahove, medsebojno podporo in uspehe. Veliki črnovalovec letos slavi tudi 50. obletnico filmskega ustvarjanja. Na Kinu Otok so ta visoki jubilej obeležili z razstavo v galeriji Plac Izolanov, kjer je predstavljen prerez njegovega dolgoletnega ustvarjanja.


Najbolj brano