Srečno, Zala in Gašper!

Na velikem koncertnem odru v dvorani Expo Tel Aviv v izraelskem glavnem mestu se bo nocoj z velikim finalom končala 64. Pesem Evrovizije. Med 26 državami se bo za naslov najboljše potegovala tudi pesem Sebi, Zale Kralj in Gašperja Šantla.

Zala Kralj in Gašper Šantl bosta s skladbo Sebi nastopila kot 
deseta. Foto: Sta
Zala Kralj in Gašper Šantl bosta s skladbo Sebi nastopila kot deseta. Foto: Sta

TEL AVIV > Po prvem torkovem predizboru se je v nocojšnji finale uvrstilo deset držav - poleg Slovenije še Grčija, Belorusija, Srbija, Ciper, Estonija, Češka, Avstralija, Islandija in San Marino, v četrtek pa so televizijski gledalci in žirije izbrali še drugo deseterico finalistov: Severno Makedonijo, Nizozemsko, Albanijo, Švedsko, Rusijo, Azerbajdžan, Dansko, Norveško, Švico in Malto.

Zadnji večer Evrovizije bo popestrila ameriška zvezdnica Madonna, ki je z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) tik pred zdajci podpisala pogodbo za nastop.

A nocoj se bo za zmago na evrovizijski popevki poleg omenjenih potegovalo še šest držav. Poleg države gostiteljice še takoimenovanih velikih pet: Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija.

Zmagovalno skladbo bodo izbrali televizijski gledalci prek telefonskega glasovanja, drugo polovico glasov pa bodo prispevale petčlanske strokovne žirije držav udeleženk. Slovensko žirijo sestavljajo Žiga Klančar, Urša Mihevc, Ula Ložar, Mate Bro in Urša Vlašič. Njihove točke bo v Tel Aviv, kot so napovedali na RTV Slovenija, sporočila predstavnica na lanskem Eurosongu, Lea Sirk.


Najbolj brano