V Pilonovi galeriji razstavlja Brane Jazbar

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo slikarja Braneta Jazbarja, ki prinaša izbor del iz umetnikovega osrednjega cikla z naslovom Mediteran, ki obsega slike in risbe vse od začetka 80-ih let naprej.

Brane Jazbar Foto: Arhiv Delavskega doma Trbovlje
Brane Jazbar Foto: Arhiv Delavskega doma Trbovlje

AJDOVŠČINA > Kot je zapisal kustos razstave, umetnostni zgodovinar Iztok Premrov, predstavlja Mediteran osrednji slikarski cikel, ki ga Jazbar dopolnjuje z novimi deli že desetletja. V osnovi je posvečen pokrajini in krajinski motiviki njegove ožje okolice, slikoviti Vipavski dolini, so sporočili iz Pilonove galerije.

Predstavljeni so Male Žablje z rojstno hišo, mogočni kompleks stare arhitekture Vipavskega Križa, ulice in hiše tega starega in slikovitega mesta ter Čaven s Kucljem doživljajo na njegovih podobah najrazličnejša slikarska podoživljanja, za katere so značilne dinamične kompozicijske zasnove, polne nemira, in kot slikar sam pravi razmetanosti, ki jo temu slikovitemu okolju prinaša burja.

Eno najbolj opaznih sprememb med najstarejšimi slikami in novejšimi podobami prinaša izbira barv. Zgodnje slike z začetka cikla so v barvah bolj umirjene, omejene na zemeljske tone in izhajajo še iz tradicije umetnikovih zgodnjih tihožitij iz 70-ih let. Ta tihožitja je zaznamoval zmerni realizem kot spomin na študij na pedagoški akademiji in navdušenje nad izročilom Rembrandta. Pokrajinske podobe kmalu dobijo nov zagon v živahnejši barvitosti in izbiri motivov, pojasnjuje Premrov.

Rdeča, modra, vijoličasta in črna so nepogrešljive barve Jazbarjevih slik. Umetnikove pokrajine ne odslikavajo zgolj videnega, v ateljeju, kjer jih umetnik dokonča, pridejo na vrsto poenostavitve, kar vodi k očiščenju slike in k poudarjanju bistvenih elementov naslikanega.

Nekoliko bolj analitične poteze si slikar privošči, ko se odloči za izdelavo skice ali kolorirane risbe kot predloge za kasnejše slike. Takrat se posveti tudi detajlom, ki jih opazi na starih kmečkih hišah. Na skicah se pojavijo tudi ravne linije, ki jih na slikah pretvori v vijuge in loke. Te študije predstavljajo posebno poglavje v njegovi ustvarjalnosti in so dragocene zato, ker kažejo razlike med izhodiščno zasnovo motiva in končno podobo.

Jazbar se ob praznovanju 70-letnice na Ajdovskem predstavlja s pregledom svojega ustvarjalnega opusa. V Galeriji Vipavski Križ se je novembra predstavil s svojimi slikami in risbami s potovanj, v Pilonovi galeriji Ajdovščina pa je na ogled njegov najobsežnejši cikel.

Razstava bo na ogled do 28. januarja 2018.


Najbolj brano