V Novi Gorici bodo gostili priznano poljsko pisateljico Olgo Tokarczuk

V okviru knjižnega festivala Mesto knjige bodo v Novi Gorici gostili priznano poljsko pisateljico in lansko bookerjevo nagrajenko Olgo Tokarczuk. V pogovoru s prevajalko Jano Unuk se bo slovenskemu občinstvu predstavila 26. marca v SNG Nova Gorica. Na literarnem večeru bo spregovorila o svojem delu, ustvarjalnih vzgibih in etičnih vrednotah.

Olga Tokarczuk je bila leta  2015 nagrajenka literarnega festivala 
Vilenica. Foto: Maja Pertič Gombač
Olga Tokarczuk je bila leta 2015 nagrajenka literarnega festivala Vilenica. Foto: Maja Pertič Gombač

NOVA GORICA > Kot gostja festivala Mesto knjige bo Slovenijo obiskala v času predfestivalskega dogajanja, po literarnem večeru v Novi Gorici, se bo srečala še s študenti polonistike na Filozofski fakulteti (FF) v Ljubljani, so sporočili iz Društva humanistov Goriške, ki gostovanje organizira v sodelovanju s KUD Polica Dubova, Literarnim društvom IA, oddelkom za slavistiko na FF, slovenskim veleposlaništvom na Poljskem in SNG Nova Gorica.

Pisateljica v svoji inovativni prozi, ki jo sama imenuje konstelacijski roman, podaja sliko zunanje in psihološke resničnosti ter raziskuje stanje sodobnega človeka in družbe. Tako v literaturi kot v družbenem udejstvovanju se ukvarja s številnimi aktualnimi družbenimi vprašanji, kot so sprejemanje drugačnosti, detabuizacija starosti in smrti, pravice živali in implikacije tehnološkega razvoja.

Avtorica romanov, kratke proze, esejev in scenarijev je prejela številne poljske in mednarodne literarne nagrade, poleg mednarodnega bookerja za roman Beguni še vilenico (2013), kar dvakrat prestižno poljsko nagrado Nike in petkrat Nike po izboru bralcev, nemško nagrado mostovi (2015), švedsko kulturhuset (2015) in švicarsko Jana Michalskega (2018).

Napisala je devet romanov, od katerih jih je v slovenščino doslej prevedenih pet: poleg Begunov še Pravek in drugi časi, Dnevna hiša, nočna hiša, Pelji svoj plug čez kosti mrtvih in Jakobove bukve. Podpisuje se tudi pod tri zbirke kratkih zgodb in dve knjigi esejev. Je med najbolj prevajanimi poljskimi pisatelji.


Najbolj brano