V Ljubljani poklon Tržaškim Slovenkam in ženski ustvarjalnosti na Primorskem

V Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) bodo drevi odprli razstavo Tržaške Slovenke, ki sta jo pripravili Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji ter Narodna in študijska knjižnica iz Trsta. Ob tem bodo predstavili tudi zbornik Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem.

Marica Nadlišek Foto: Digitalna knjižnica Slovenije
Marica Nadlišek Foto: Digitalna knjižnica Slovenije

LJUBLJANA > Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji ter Narodna in študijska knjižnica iz Trsta sta dokumentarno razstavo pripravili ob 70-letnici te ustanove. Z razstavo sta se želeli spomniti na 120-letnico izhajanja Slovenke, prve slovenske ženske revije, ki je začela izhajati v Trstu leta 1897, in na njeno urednico Marico Nadlišek, katere 150-letnico rojstva so praznovali lani.

Razstava želi opozoriti na nekatere izmed žensk, ki so vsaka na svoj način poskušale izboljšati okolje, v katerem so živele ali pa še živijo, in so pripomogle k prepoznavnosti svoje skupnosti na Tržaškem in tudi širše. Omejili so se na 11 posameznic, ki so se uveljavile na najrazličnejših področjih, od kuharstva, novinarstva, inženirstva, športa, zgodovine, literature, glasbe, gledališča do politike.

Na velikih portretnih fotografijah so predstavljene urednica in avtorica prvega slovenskega tržaškega romana Fata morgana Marica Nadlišek Bartol, zgodovinarka Marta Verginella, kuharska mojstrica Ami Škabar, elektroinženirka in ena prvih specializantk s področja jedrske fizike Devana Lavrenčič, umetnostna kotalkarica in trinajstkratna svetovna prvakinja Tanja Romano, političarka in senatorka Tamara Blažina, simbol tržaškega antifašizma in odporniškega gibanja Zora Perello, mezzospranistka Nora Jankovič, igralka Lidija Kozlovič, novinarka Barbara Gruden in literarna zgodovinarka Marija Pirjevec.

Fotografijam in življenjepisom v slovenščini in italijanščini je dodana tudi kratka misel, značilna za njihovo poklicno ali osebno življenje. Razstavo so prvič prikazali na Slofestu, prazniku Slovencev v Italiji, ki je lanskega septembra zaživel v središču Trsta.

Odprtje razstave bo ob 18. uri obogatila predstavitev zbornika Ženska literarna ustvarjalnost na Primorskem, ki ga je lansko jesen izdala tržaška založba Mladika v sodelovanju s Slavističnim društvom Trst-Gorica-Videm. V zborniku je 29 prispevkov različnih avtorjev in avtoric iz zamejstva in matice, posvečenih primorskim ustvarjalkam od konca 19. stoletja do danes.

Kot je napovedano na spletni strani ZRC SAZU, bodo o zborniku spregovorili urednica, predsednica Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm Marija Pirjevec, avtorici in avtor prispevkov v knjigi Vilma Purič, Bogomila Kravos in Denis Poniž ter urednica tržaške založbe Mladika Nadia Roncelli.

Razstava bo na ogled do 26. oktobra.


Najbolj brano