V Gorici danes začetek festivala Poklon viziji

V Gorici se začenja filmski festival Poklon viziji, ki je posvečen prejemniku nagrade Darka Bratine. Glavni protagonist letošnje izdaje in dobitnik nagrade je kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, ena vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma. Festival bo do 22. oktobra potekal v sedmih slovenskih in italijanskih mestih.

Glavni protagonist letošnje izdaje in dobitnik nagrade je kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, ena vodilnih osebnosti 
kanadskega avantgardnega neodvisnega filma.
Glavni protagonist letošnje izdaje in dobitnik nagrade je kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, ena vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma. 

GORICA > Letošnji Poklon viziji bo ob 18. uri v goriški Hiši filma odprla Mettlerjeva instalacija Frame Mixing Array, ki je nastala v sodelovanji s Studiom Faganel. Ob 20. uri bo sledila projekcija danes že kultnega filma Hazarderji, bogovi in LSD (2002), ki razmislek o drogah in transcendenci druži z avtorjevo avtobiografijo in zen meditacijo.

Peter Mettler je ena od vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma vse od 80. let dalje. Njegova filmografija je zaznamovana s poglobljenim raziskovanjem procesa akumuliranega človeškega znanja in z njim povezanega razumevanja sodobne družbe, kot jo vidi in doživlja skozi kamero. V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je to nagrada za njegov izjemen opus na področju neodvisnega filma, ki se že tri desetletja "izmika kakršnikoli žanrski kategorizaciji tako znotraj dokumentarnega kot tudi igranega filma".

V torek bo v Hiši filma potekal celodnevni tečaj pod Mettlerjevim vodstvom, kjer bodo poleg izbranih izsekov predstavljena tudi nekatera njegova dela v celoti. To bosta brezkompromisni študentski kratki film Lancalot Freely (1980) in dokumentarni film Prelomljena dežela (2014), ki razkriva nenavadni mikrosvet življenja ob meji med Mehiko in ZDA.

Prikazali pa bodo tudi nagrajeni dokumentarec Konec časa (2012), v katerem avtor inovativno predstavi razumevanje koncepta časa, a predvsem se skupaj z gledalcem sprašuje, ali ga je sploh moč ujeti v filmsko podobo. Projekciji bo sledil pogovor med fizikom Danilom Zavrtanikom ter Mettlerjem. Torkovo druženje se bo sklenilo s podelitvijo nagrade Darko Bratina in slovensko-italijansko premierno projekcijo filma Poživaljenje (2018), katerega ključno vprašanje je človekova odtujitev od narave in njegov popolni obrat k tehnologiji. Mettler režijo podpisuje skupaj z Emmo Davie.

Nagrado Darka Bratine Kinoatelje podeljuje od leta 1998 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

V sredo dopoldne bo v Kulturnem domu v Novi Gorici na sporedu projekcija filma Tektonske plošče (1992). Ena od novosti letošnjega festivala je programski sklop Prvi poleti, s katerim želijo spodbuditi mlade ustvarjalce, ki so na začetku raziskovanja lastne filmske govorice. Na velikem platnu bodo popoldne predstavili dela študentov filmskih smeri univerz v Novi Gorici in Gorici ter jih hkrati postavili v dialog s filmskim mojstrom. Sledil bo film Na glavi (1989), ki velja za začetek kanadskega novega vala. V okviru Tedna univerze bodo ob podelitvi častnega doktorata Univerze v Novi Gorici filmskemu režiserju Rajku Grliću večer zaključili s projekcijo njegovega filma Ustava Republike Hrvaške.

Festival bo potekal še v Vidmu, Špetru, Trstu, Kopru in zadnji dan v Ljubljani, ki ga bosta zaznamovali projekciji Mettlerjevih filmov. V Slovenski Kinoteki bodo prikazali film Scissere (1982), zatem bo v Kinodvoru projekcija filma Poživaljenje. Obema projekcijama bo sledil pogovor z režiserjem.


Najbolj brano