Tolmin je referenca za nastope v Ameriki

Z zaključnim nastopom Bad Religion, ki so po oceni oboževalcev na tolminskem Punk Rock Holiday dali vse od sebe, se je v petek zaključil drugi največji tolminski festival. Sledili bo Motor City festival, ki se bo začel 17. avgusta. Lani je bil še v povojih in precej neprepoznaven, toda letos upajo na večji odziv ljubiteljev bluesa in rocka.

Punkerji opozarjajo na krivice v družbi.
Punkerji opozarjajo na krivice v družbi.  

TOLMIN > “Letos smo pod odri vseh nastopajočih tudi v popoldanskem času našteli najmanj tisoč ljudi, kar pomeni, da naši obiskovalci pridejo poslušat bende, ki so jim všeč,” je z okoli 6000 gosti, ki so že lani septembra v predprodaji kupili celotedenske vstopnice, zadovoljen programski vodja festivala Punck Rock Holiday, Andrej Sevšek.

Skupaj s kolegom Nikom Vukičem potujeta po tovrstnih festivalih širom sveta in navezujeta stike z najbolj kakovostnimi bendi. “Živiva za ta festival. Izmenjujeva znanje. Imava ogromno poznanstev. Po večletnem trudu se je izkazalo, da sva na pravi poti. Bendi, ki nastopajo na Punk Rock Holiday v Tolminu, pridobijo reference za nastopanje na najbolj prestižnih festivalih v Ameriki in še kje drugje. Objemajo naju, ker smo v osmih letih ustvarili res enkraten festival, na katerem uživajo,” se Sevšek ne hvali, temveč zgolj prenaša njihova sporočila. Kot pravi, je nabor skupin v primeru punk rock festivala bistven, lepa okolica samo še nadgradi uživanje ob glasbi.

Bad Religion brez ograje

Lani je ograja pri najbolj pričakovanem ansamblu The Offspring zamorila vzdušje, zato je bil letošnji pogoj organizatorjev, da je tudi za Bad Religion ne bodo postavili. “Agent mi je povedal, da brez ograje skupina ni igrala že trideset let. A je na koncu za nastop v Tolminu privolila,” je za medije povedal Andrej Sevšek.

Odkrito pove, da ne bi zamenjal lokacije, kljub temu, da namerava občina graditi obvoznico. “V Tolminu poznamo vse v nulo. Po začetnih težavah smo nadgradili produkcijo. Poznamo vsak centimeter sotočja Soče in Tolminke, sodelujemo z lokalno skupnostjo, z lastniki zemljišč, s komunalno službo, s fanti, ki skrbijo za elektriko. Vse gladko teče. Slovenija je lepa, lahko bi se preselili drugam, gostov to niti ne bi motilo, toda, ni tako preprosto. Če bi se morali zaradi obvoznice preseliti, bi bila težava. S celotno produkcijo bi morali začeti od začetka. Naš interes je, da ostajamo v Tolminu.”

Kot pravi Sevšek, mu je tolminski župan obljubil, da bodo z gradnjo obvoznice začeli po festivalu 2020. “Rečeno je bilo, da naj bi jo zgradili prek zime. Res težko verjamem, da bi se zaradi gradnje obvoza ustavila uspešna festivalska zgodba.” Kot pravi župan Uroš Brežan, naj bi šli festivalom na roko tudi s tem, da bi v času dogajanja promet na obvoznici ustavili in bi jo uporabljali za parkirišče gostov. Kako se bodo dogovorili, bo pokazal čas.


Najbolj brano