Tespisov voz se vrača z Rossinijem

Prihodnjo nedeljo, 22. julija, ob 21. uri, bo v središče Kopra spet prišla opera. Že tretjič jo bo pripeljal Tespisov voz (Il carro di Tespi), kot je ime projekta, ki deluje pod okriljem društva Società Filarmonia iz Vidma. Tokrat bodo občinstvu ponudili program najznamenitejših Rossinijevih opernih arij, saj letos mineva 150 let od smrti tega velikega italijanskega skladatelja.

Lani je operni koncert Nessun dorma - v soju sveč na Titov trg 
privabil približno 600 domačih in tujih ljubiteljev opere.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lani je operni koncert Nessun dorma - v soju sveč na Titov trg privabil približno 600 domačih in tujih ljubiteljev opere.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Lani so operni pevci in orkester pod vodstvom dirigenta Alfreda Barchija približno 600 obiskovalcev na Titovem trgu navdušili s programom arij, povezanih pod naslov Nessun dorma - v soju sveč, letos pa se je maestro odločil za splet arij Gioachina Rossinija (1792-1868).

“Rossini je v 19. stoletju ponesel ime Italije v svet, ob Napoleonu je bil celo najbolj priljubljena osebnost svojega časa,” je skladatelja predstavil Barchi. Rossini je napisal številne mojstrovine - prvo opero je skomponiral pri osemnajstih, za vrhunec njegovega ustvarjanja pa velja opera v francoskem jeziku William Tell, ki je obenem tudi njegova zadnja. Pri 37 letih se je namreč odločil, da ne bo več pisal.

V mednarodni zasedbi tudi Pirančan

Na koncertu Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo! se bodo po besedah dirigenta Alfreda Barchija predstavili mladi in uspešni operni solisti iz več držav, med njimi tudi Pirančan, basist Neven Stipanov.

Na koncertu Rossini! Rossini! Bravo, bravissimo! bodomed drugim na sporedu arije iz oper Pepelka, William Tell, Italijanka v Alžiriji in Beneška regata, ki bo po dirigentovem mnenju pri koprskem občinstvu zagotovo naletela na dober odziv, saj jo bodo odpeli v beneškem narečju. Seveda pa ne bodo manjkali niti najslovitejši odlomki iz Seviljskega brivca - prav s to opero so se solisti, zbor in orkester pod Barchijevo taktirko julija 2014 prvič predstavili v Kopru.

Projekt Tespisov voz želi operno glasbo približati najširšemu občinstvu - tako ljubiteljem opere kot tudi tistim, ki opernih hiš ne obiskujejo, še zlasti pa mladim. Barchi opaža, da na njihove koncerte prihaja veliko obiskovalcev, ki obisk opere povežejo s turističnimi ogledi in kulinaričnimi izleti. Vrnitev opere na Titov trg pozdravlja tudi koprski podžupan Peter Bolčič, ki je na novinarski konferenci poudaril, da Koper v zadnjih letih postaja vse bolj prepoznaven po številnih uspešnih dogodkih, tudi na kulturnem področju. “Veseli me, da bodo tudi ljubitelji opere prišli na svoj račun, in verjamem, da bo naš osrednji trg zelo lepa kulisa za ta dogodek,” je povedal Bolčič in dodal, da bo občina tudi v prihodnje podpirala tovrstne prireditve.

Alfredo Barchi,

dirigent

“Rossini je v 19. stoletju ponesel ime Italije v svet, ob Napoleonu je bil celo najbolj priljubljena osebnost svojega časa.”


Najbolj brano