Spomini na prvo svetovno vojno

Z odprtjem razstave Begunske zgodbe od Bovca do Devina se je sinoči v galeriji Kulturnega centra Lojze Bratuž začel niz dogodkov Spomini/Memorie 1918-2018 ob obletnici konca prve svetovne vojne.

 Foto: STA
Foto: STA

GORICA > Dogodki - koncerti, predavanja, okrogle mize - bodo potekali na Goriškem, Tržaškem in Videmskem. Uvodno razstavo so pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem iz Nove Gorice, na odprtju pa so za glasbeni poklon poskrbeli člani društva Arsatelier in mladinskega pevskega zbora Emil Komel.

V soboto bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž in v nedeljo še v Beneški palači v Naborjetu na sporedu večer glasbe in poezije Ne jokej ljubica. Naslov ljudske pesmi je navdihnil mešani zbor Hrast in zborovodjo Hilarija Lavrenčiča za spored pesmi o vojni na Goriškem. Nastopili bodo še otroški pevski zbor Veseljaki in drugi.

Istoimensko zbirko zborovskih priredb vojaških in ljubezenskih pesmi Hilarija Lavrenčiča bodo 18. in 29. oktobra predstavili najprej v Gorici in pozneje v Ronkah. Osrednji dogodek bo 7. oktobra v tržaškem teatru Verdi, kjer bosta orkester in zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča (na fotografiji) izvedla Mozartov Rekviem.

Kvartet solistov bodo sestavljala znana imena: prvak ljubljanske Opere, tenorist Branko Robinšak, sopranistka Mojca Bitenc, mezzosopranistka Jadranka Juras in basist Peter Martinčič. Niz dogodkov bo segel tudi v druge kraje.


Najbolj brano