Sončni reggae tudi v dežju

Ljubezen in mir, povezovanje v humanosti in v zahtevanju pravic je bilo glavno sporočilo sedme izvedbe festivala Overjam, ki se izteče jutri. S soncem povezani reggae so sicer namakale tolminske nevihte, kar pa obiskovalcev in približno 50 nastopajočih ni vrglo iz dobrega razpoloženja.

Oswaldo in njegova prijateljica sta navdušena nad Sotočjem in 
Overjamom, kamor sta prišla po pomoti.  Foto: Neva Blazetič
Oswaldo in njegova prijateljica sta navdušena nad Sotočjem in Overjamom, kamor sta prišla po pomoti.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Deževje v četrtek ni prizaneslo niti letošnji zvezdi Overjama, najstarejšemu sinu legendarnega Boba Marleyja, Ziggyju, in njegovi skupni. Prejemnik osmih nagrad grammy je med drugim predstavil svoj sedmi studijski album Rebellion Rises, ki ga je maja izdal kot samostojni umetnik in ki tudi z naslovom nakazuje sporočilo upora krivicam. Ziggy je svoj podaljšani nastop zaključil z očetovim hitom Get up, stand up. Navdušeno ploskanje občinstva, ki je sredi deževnih kapelj poplesavalo v reggae ritmih, je razkrivalo soglašanje s sporočilom.

“Vsi se veselimo Ziggyja in tudi drugi so dobri. Imam pa občutek, da je letošnji program nekoliko šibkejši kot minula leta. Nad podražitvijo vstopnice nisem navdušen. Opažamo nekaj pomanjkljivosti pri festivalski infrastrukturi, kar pa je razumljivo, glede na to, da je Overjam prvi med velikimi festivali na Sotočju. V preteklosti je bil med zadnjimi, tako da je bilo vse že utečeno,” je v četrtek dopoldne ocenjeval dolgoletni obiskovalec, ki nam imena ni hotel zaupati.

Najlepša pomota v njegovem življenju

Oswaldo je s prijateljico prišel v Tolmin pomotoma. “To je najlepša pomota v mojem življenju. Mislil sem, da kupujem vstopnico za nek drug festival, nato pa ugotovim, da gre za Overjam v Sloveniji, v nekem Tolminu. Ne moreva povedati, kako zelo prijetno sva presenečena in navdušena nad prizoriščem, dogajanjem, prijaznostjo ljudi na festivalu in v Tolminu. Slovenci ste absolutno super,” je navdušen Oswaldo. Njegova prijateljica dodaja: “Ko bom v Angliji pripovedovala o festivalskem prizorišču ob reki, mi preprosto ne bodo verjeli. Potujemo po festivalih, toda takšne fantastične lokacije ni nikjer drugje.”

Študentki Nina in Valerija sta se pripeljali iz Slovenj Gradca: “Prišli sva zaradi fajn muzike, plesa, dobre družbe in predvsem zabave, glasbenike pa le delno poznava. Overjam spremljava že več let, letos sva končno tu,” sta se veselili ob vstopu na prizorišče.

Ne silijo na prizorišče

Letos prvič dovoljujejo prehod preko mosta čez Tolminko, ki povezuje kolesarsko pot proti Mostu na Soči. Mimo so prišli trije domačini s Prapetnega, ki so novosti veseli, ker skrajša pešačenje domov. Redar Milan pravi, da že na oko prepozna domačine, da zapletov ni in da nihče ne sili na prizorišče.

Veselo je bilo na delavnicah za otroke Overjam 4 Kidz, kjer so tudi slikali na obraze. Bolj umirjeni so bili v delavnici akrojoge. Tanja Štajdohar in Iztok Noč iz Leteče joge sta predajala znanje številnim radovednežem. “Okolje je super, morda je nekoliko preglasno za jogo, zato pa smo bolj igrivi in sproščeni. Gre za to, da ljudje spoznajo nekaj novega in morda tudi nadgradijo znanje,” pravi Tanja.

Včerajšnji koncertni večer so uvedli slovenski Siti hlapci, kot zvezda je izstopal britanski reggae velikan Macka B & The Roots Ragga Band. Dogajanje na glavnem odru so sklenili Mellow Mood.

Drevi na Overjam prihaja eden vidnejših predstavnikov reggae revivala Protoje. Pred njim bodo nastopili Brain Holidays, Shanti Powa ter Italee in Nadirah X z Israel Voice.


Najbolj brano