Sladica v treh odmerkih

Koncertni dogodek, ki je k sebi privabil ljubitelje alternativnega rocka, so v soboto v Ankaranu uprizorile skupine Seine, ŽEN in Demolition group. Oder pod Študentom, okrašen z dejstvom, da je daleč od ponorelega sveta masovnega turizma, je omogočil koncert v domala prijateljskem vzdušju.

Demolition Group so zaigrali zimzelene skladbe, kot je Dež, pa tudi 
najnovejše skladbe z albuma  Pojdiva tja.  Foto: Alenka Penjak
Demolition Group so zaigrali zimzelene skladbe, kot je Dež, pa tudi najnovejše skladbe z albuma Pojdiva tja.  Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > V sklopu prireditev Poletje v Ankaranu so prvi nastopili Seine, duo iz Zagreba, ki so se spomnili, da je to njihov drugi nastop v “majhnem punk mestecu ob morju”, kot so poimenovali dom pod nebom svojih gostiteljev. Vrnili so se po treh letih, medtem izdali dva albuma, zadnjega v začetku letošnjega leta pod naslovom 22, in s svojim ekspresivnim nastopom, v katerem se prepustijo glasbi brez sence preračunljivosti, poželi navdušeno odobravanje. Samo dva ustvarjalca, kitarist Ivan Ščapec in bobnar Dimitrij Petrović, sta povsem dovolj, saj je uživaški minimalizem njihovo poslanstvo.

Žen so tri odlične glasbenice iz Zagreba, ki jih poznavalci spremljajo že dlje časa, v Ankaranu pa so predstavile skladbe z drugega albuma Jantar in še svežega Sunčani ljudi ter pripravile audio vizualni šov, v katerega so vpletle tudi svoj feministični aktivistični odnos do sveta. Eva Badanjak (električna kitara, klaviatura, vokal), Sara Ercegović (bobni, sintesajzer, vokal), Ivona Ivković (bas, sintesajzer, vokal) in Tanja Minarik, ki skrbi za vizualne dodatke, so bile odličen prevodnik energije, ki so jo ustvarili Seine, in jo v plesnem ritmu prenesle do zvezd večera, legendarnih Demolition Group.

Skupina, ki jo še zmeraj vodi Goran Šalamun, bi morala v Ankaranu nastopiti že lani, a je dež odnesel vse tri napovedane nastope. V četrto je uspelo in veterani slovenske rock scene so končno lahko uročili poslušalce tako z zadnjim albumom Pojdiva tja, kot s prejšnjimi mojstrovinami. Čeprav ustvarjajo že tri desetletja, jih kilometrina ni utrudila in njihova eksplozivnost je mladostna in nabrita. Brata Ivica (bobni) in Tomi Gregel (bas), pa kitarist Petar Stojanović, saksofonist Aleš Suša in Matjaž Pegam, ki je zadolžen za zvok, so tako dovršeni v svoji izraznosti, sproščenosti in uživaškem igranju, da je resda radodarno odigran koncert prehitro izzvenel - v skladbi Dež, kakopak, ki je umirila večer brez dežja.


Najbolj brano