Sanjači niča iz obdelane keramike

Hudomušna je razstava keramičnih barvnih figuralnih skulptur, ki jo še danes gosti izolska Galerija Insula. Umetnica Jana Mihelj jo je naslovila Sanjači niča in v keramiko vgnetla sporočila, ki razorožijo še tako okostenelega opazovalca.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Igrivo in zbadljivo je ustvarjanje Koprčanke Jane Mihelj, ki do 22. julija razstavlja v Galeriji Insula. Med letoma 1966 in 1973 je živela v Rimu, postala študentka klasične filologije in italijanščine na ljubljanski Filozofski fakulteti, nakar jo je umetniška pot vodila do skulpture, mozaika, aplikacij v arhitekturi in unikatnega oblikovanja, s katerim se ukvarja od leta 1982. Kot samostojna ustvarjalka v kulturi je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in mednarodnega združenja sodobnih ustvarjalcev mozaikov AIMC International association of contemporary mozaicists.

Kustos razstave Dejan Mehmedovič izpostavlja, da Jana Mihelj že desetletja preseneča z vsebinsko izpostavljenimi izpovednimi artefakti, ki so nevsakdanji v formi in pronicljivo vsebinski. Razvoj forme se v njenem delu prestavlja iz začetne povsem abstraktne forme v sedanjo figuralnost.

“Razstavljena dela so precej nenavadna, saj gre za vertikalne palične zgradbe, na katerih so 'razobešeni' fragmenti figuralno prepoznavnih atributov, kot so tipkovnice, antene, ekrani, pa tudi človeška ušesa, partije obrazov ... Avtorica s posebnim občutenjem pristopa k razgradnji realnosti. Sodobni svet je svet zavedenih sanjačev, ki zadovoljeni z virtualno resničnostjo pristajajo na svoj status quo.”

Jana Mihelj je vseskozi družbeno kritična in tudi razstavljene skulpture opravljajo to izpovedno funkcijo. V obliki, ki spominja na nezemeljska bitja, opozarjajo na anomalijo družbe.


Najbolj brano