Ravnikarjev čajček z okusom po palačinkah

Rokovnik, pisalo, stojalo za knjige in celo čaj. To so le nekateri izdelki, ki so jih podiplomski študenti industrijskega oblikovanja zasnovali, iščoč navdih pri velikem mojstru sodobne arhitekture.

Arhitekturno dediščino Edvarda Ravnikarja vračajo v sodobnost z unikatnimi izdelki.  Foto: Mateja Pelikan
Arhitekturno dediščino Edvarda Ravnikarja vračajo v sodobnost z unikatnimi izdelki.  Foto: Mateja Pelikan

NOVA GORICA > Edvard Ravnikar (1907-1993) v slovenskem prostoru najbrž najbolj slovi po ureditvi Trga revolucije v Ljubljani. V Novi Gorici je arhitektovo ime tesno povezano z nastankom mesta, od katerega letos mineva 70 let. Ravnikarjev predlog je bil namreč izbran na tedanjem natečaju za urbanistično zasnovo nastajajočega mesta. In čeprav se arhitektov koncept mesta v parku ni v celoti uresničil, saj so ga kmalu začeli majati in maličiti posamični interesi, se Nova Gorica k Ravnikarjevi modernistični, odprti, zračni, mediteranski zasnovi mesta vedno vrača kot k nekakšnemu idealu.

Razstava, ki so jo v ponedeljek odprli v Goriški knjižnici Franceta Bevka, Ravnikarjevo umetniško in duhovno zapuščino predstavlja nekoliko drugače. Podiplomski študentje Akademije za likovno umetnost jo namreč jemljejo kot navdih za izdelke, namenjene vsakdanji rabi in idealne za vsebinske ter kakovostne spominke. Oblika stolpnice v Ljubljani je bila denimo podlaga za knjižno stojalo, Ravnikarjevi značilni arhitekturni elementi za vzorec na torbi. Njegove skice so glavni element beležke, risba prometne ureditve, v kateri je posebno pozornost namenjal pešcem, pa za unikaten nakit. Navdihnil je celo zbirko čajev, katerih okusi se navdihujejo pri znanih anekdotah. Čaj z okusom po palačinkah, denimo, je povezan s kosilom v Parizu v času, ko je bil Ravnikar v uku pri slavnem Le Corbusierju.

Ravnikarjeva darila so del projekta Darilo slovenske arhitekture, ki že tretje leto pomemben del arhitekturne dediščine vgrajuje v izvirne oblikovalske izdelke. Prvi dve leti so se posvečali opusom zakoncev Vurnik in Maksa Fabianija. Smisel je, da izdelki ne ostanejo na papirju, temveč jih različni izdelovalci izdelajo ter so naprodaj kot spominki v Turistično informacijskih centrih ter kot poslovna darila.

VESNA HUMAR


Najbolj brano