Pripravite se na woodyallenovsko predstavo!

SSG Trst bo 15. marca premierno izvedlo Goldbergove variacije Georga Taborija, tekst, napisan 1991, katerega se smatra za vrhunec nemške postmoderne drame.

Igralska zasedba Godlbergovih variacij si je zamislila fotoportret 
za prilogo Tantadruj. Foto: Luca Quaia
Igralska zasedba Godlbergovih variacij si je zamislila fotoportret za prilogo Tantadruj. Foto: Luca Quaia

George Tabori in Heiner Müller sta dva najpomembnejša nadaljevalca gledališča Bertolta Brechta. Medtem, ko je Müller dekonstruiral in radikaliziral učiteljevo pozicijo, je Tabori prevzel razigranost Brechtovega popularnega teatra, elemente kabareta, in jih združil z edinstvenim humorjem. George Tabori se na duhovit način poigrava z resničnim trpljenjem in težavami Juda Goldberga, pomočnika in žrtvenega jagnjeta nepredvidljivega režiserja, gospoda Jaya, njegovega šefa, ki je za sebe v predstavi rezerviral vlogo Boga! V nekem jeruzalemskem gledališču se je Jay odločil postaviti delo svojega življenja. Narcisoidni režiser je za svoj predložek vzel Biblijo.

Tabori nam najprepoznavnejše motive iz Svetega pisma predstavlja z neverjetno dozo rušilnega humorja. Je avtor, ki pozna gledališče v dušo. Sam se preizkuša v vlogah igralca, pisca, režiserja, producenta, pozna vse mehanizme in recepte gledališča. Izbere prizore od Adama in Eve, Kajna in Abela, Abrahama, Sare in Izaka, knjige o Joni, pa vse do Mojzesa in Arona do Jezusovega križanja. S potovanjem skozi scenske prizore, iz katerih je oblikovana judovsko-krščanska civilizacija, Tabori prikazuje svojo verzijo usode izbranega naroda. Paralelno spremljamo duhovite zaplete okoli nastanka predstave, odkrivamo Jayeve erotične pustolovščine s čistilko v gledališču, z znano scenografinjo in na koncu s “femme fatale”, igralko Tereso Tormentina. Istočasno je predstava poučna in “woodyallenovska” in spaja starozavezne elemente s slikami iz pop-kulture, kot so recimo Angels of Hells. Predstavo v prevodu Mojce Kranjc režira Robert Waltl, za katerega je to prva režija v SSG Trst. Dramaturg je Ivica Buljan, scenografa sta britanski umetnik Ben Cain in hrvaška vizualna umetnica Tina Gverović, kostumografinja je Ana Savić Gecan, koreografinja Selma Banich, avtorica glasbe pa znana istrska etno-jazz umetnica Tamara Obrovac. Svetlobo bosta oblikovala tandem Sonda 13 in Toni Soprano Meneglejte.


Najbolj brano