Primorska poje že pol stoletja

Že marca 1970 smo v Primorskih novicah zapisali, da je bilo petje vseh zborov na prvi reviji Primorska poje iskreno. Da so jih na pot prignali ljubezen do rodne besede, sla in navdušenje za lepo petje, ki je desetletja in stoletja vstajalo in se presajalo iz roda v rod. Po pol stoletja je podobno. Revija pevskih zborov, ki se prične konec tedna, bo vnovič rekordna, jubilej pa bodo počastili tudi s slavnostnim koncertom.

To je eden prvih koncertov in ena prvih fotografij s prve Primorske poje: Moški pevski zbor Tabor 
Opčine  14. marca 1970 na reviji v Kulturnem domu v Trstu.
To je eden prvih koncertov in ena prvih fotografij s prve Primorske poje: Moški pevski zbor Tabor Opčine 14. marca 1970 na reviji v Kulturnem domu v Trstu.  

PRIMORSKA > Revija, za katero na slovenski strani skrbita Zveza pevskih zborov Primorske in Javni sklad za kulturne dejavnosti, na Tržaškem Zveza slovenskih kulturnih društev in Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst, na Goriškem pa poteka pod okriljem Zveze slovenske katoliške prosvete, bo ob svojem jubileju rekordna.

Revija, ki raste

Prijavljenih je 217 zborovskih sestavov, kar pomeni več kot 4500 pevk in pevcev. “Da se je revija Primorska poje usidrala v srca primorskih pevk in pevcev, se kaže v njeni nenehni rasti,” poudarja Monika Kontelj iz Zveze pevskih zborov Primorske. Na prvi reviji leta 1970 je nastopilo 49 zborov, na deseti obletnici se je predstavil že 101 zbor. “Število je raslo, primorskim zborom in slovenskim iz Italije so se pridružili še slovenski zbori iz Hrvaške in Madžarske, na vsakoletnem skupnem koncertu Primorska poje in Koroška poje v Trbižu pa se reviji pridružijo še trije zbori z avstrijske Koroške,” pravi Konteljeva.

217 pevskih sestavov bo nastopilo na 50. reviji Primorska poje.

Letošnja revija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo tudi govornik na slavnostnem koncertu, 3. marca, v portoroškem Avditoriju.

Povezuje in odseva raznolikost

“Primorska poje raste iz preprostosti in čistosti, vzklila je iz moči materne besede - slovenske, raste iz želja in hotenj naroda, nihče je ne zapoveduje, nihče z njo ne služi, in prav zato je še tu,” je zapisal Anton Baloh, zborovodja več zborov in predsednik Zveze pevskih zborov Primorske.

Posebna priloga

V četrtek, 28. februarja, bo v Primorskih novicah in Primorskem dnevniku izšla posebna priloga ob 50-letnici revije. V njej bomo objavili tudi celoten letošnji program.

V uvodniku v jubilejni publikaciji, zborniku Primorska poje 50 let, piše, da jo vsako pomlad že petdeset let vselej znova številni “pričakujemo, se nanjo pripravljamo, jo načrtujemo, ji zavzeto namenjamo svoj prosti čas”. Poudarja, da je revija vzpodbujala - kar danes še bolj smelo počne - odličnost, vztrajnost, skupnost, a hkrati cenila različnost, pestrost in odprtost. “Poje v vseh jezikih sveta. Odseva kulture različnih narodov, mnogih ver, običajev. V največjem pa prisega zvestobo Primorski, njenim avtorjem, naši slovenski besedi in našim prijateljskim narodom, s katerimi delimo ta prostor,” še piše Baloh. Publikaciji, ki jo bodo prejeli zbori in bo trajen pomnik pomembnega jubileja, sta priloženi zgoščenki. Posnetke z različnih prizorišč iz različnih obdobij revije in raznolikih pevskih sestavov je izbrala Branka Kljun, dolgoletna novinarka Radia Koper, ki je vrsto let kot strokovnjakinja spremljala revijo.

Anton Baloh

predsednik Zveze pevskih zborov Primorske

“Primorska poje raste iz preprostosti in čistosti, vzklila je iz moči materne besede - slovenske, raste iz želja in hotenj naroda, nihče je ne zapoveduje, nihče z njo ne služi, in prav zato je še tu.”


Najbolj brano