Predana solističnemu in skupinskemu muziciranju

13-letna evfonistka Lena Lavrenčič in trobentač Tim Kobal sta uspešna učenca v razredu Andreja Kobala na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Ob nagradah na tekmovanjih predanost glasbi izkazujeta tudi z igranjem v orkestrskih sestavih.

Trobentač Tim Kobal in evfonistka Lena Lavrenčič  sta se izkazala 
tudi na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig.   Foto: Maja Pertič Gombač
Trobentač Tim Kobal in evfonistka Lena Lavrenčič sta se izkazala tudi na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig.  Foto: Maja Pertič Gombač

Lena Lavrenčič iz Vrhpolja obiskuje 5. razred baritona. Glasbeni talent je najprej preizkusila s prečno flavto: “Učiteljica pa je kmalu ugotovila, da flavta ni pravi inštrument zame, in mi je zato predlagala, da poskusim z baritonom. Čeprav sem na šoli edino dekle, ki igram to nizko trobilo, sem vesela, da sem ga izbrala, ker mi je postalo zelo všeč.”

Vsak dan vadbi nameni tudi do 45 minut: “To je kar zahtevno, a se navadiš.” Prvič je sodelovala na državnem tekmovanju Temsig in v 1. b kategoriji osvojila bronasto plaketo. Nova izkušnja ji je bila všeč in razveselila se je rezultata. Zelo rada igra tudi v šolskem pihalnem orkestru: “Ker moraš pozorno poslušati tudi ostale, je tu igranje nekoliko zahtevnejše, a je hkrati zelo lepo.” Mlada vipavska evfonistka bo prihodnje šolsko leto zaključila nižjo glasbeno šolo, a bo s svojo tenorsko tubo gotovo še sodelovala v kakem orkestru. V Osnovni šoli Draga Bajca v Vipavi se pri izbirnem predmetu uči španščine, ki jo je očitno zelo prevzela, saj ima njena govorica precej španskega naglasa. Rada se tudi ukvarja s športom, najraje pa plava.

Drevi skladbe s tekmovanja in praznovanja ajdovske glasbene šole

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bosta gostovala trobentač Tim Kobal in evfonistka Lena Lavrenčič, učenca Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina v razredu Andreja Kobala. Predstavila se bosta z izvedbami skladb, s katerimi sta nastopila na lanskem tekmovanju Temsig, in skladb, ki sta jih poustvarila s šolskim pihalnih orkestrom na slavnostnem koncertu ob 70-letnici Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina leta 2018.

“Je zelo pridna učenka. Veselim se dela z njo, ker je vestna, vedno pripravljena, zelo rada igra na nastopih in rada sodeluje tako v komornih skupinah kot v šolskem pihalnem orkestru,” pravi njen učitelj Andrej Kobal, ki budno spremlja tudi razvoj glasbenega talenta svojega nečaka, 13-letnega trobentača Tima Kobala.

“Trobento sem izbral, ker jo igra tudi moj stric, ki je sedaj še moj učitelj. Že od malega sem ga poslušal in me je že tedaj tudi nekaj malega naučil. Preprosto, trobenta mi je bila najbliže. Seveda ni bilo vse tako preprosto, saj sem se moral precej potruditi, da sem iz nje izvabil prve tone,” se spominja Tim, ki živi v isti hiši kot stric, v vasi Višnje nad Ajdovščino. V obdobju šolanja na daljavo je bil tako med redkimi, ki so imeli pouk doma, v živo. Tako kot Lena je tudi on lani prvič nastopil na državnem tekmovanju Temsig in v 1. b kategoriji prejel srebrno plaketo. Letos pa je na mednarodnem tekmovanju PaMus Flow v Varaždinu, ki je potekalo v začetku marca na daljavo, osvojil srebrno plaketo in drugo nagrado: “Rad tekmujem, čeprav priprave zahtevajo več vadbe, truda in vlaganja časa. Igranje pred komisijo je tudi bolj stresno kot na siceršnjih nastopih, kjer se zato počutim veliko bolj sproščeno.”

Že tri leta igra tudi v šolskem pihalnem orkestru, lani pa se je pridružil še Pihalnemu orkestru Burja v Ajdovščini: “V orkestru je ton bogatejši, lepši, igranje je zabavnejše.”

Mlad ajdovski trobentač, ki v prostem času rad igra nogomet in kolesari, pa že danes razmišlja tudi o svoji prihodnosti: “Ko bom zaključil nižjo glasbeno šolo, bom nadaljeval na srednji, saj si želim, da bi nekoč poučeval trobento, tako kot stric Andrej.”

In Andrej Kobal mu zaupa in verjame vanj: “Tim je vsekakor talentiran in tudi priden učenec. Nad njegovim razvojem imam več kontrole, ker živiva v isti hiši in ga tako lahko večkrat poslušam, mu pogosto tudi kaj popravim in lahko imava tudi kakšno dodatno uro. Všeč mi je, ker uživa med igranjem in na nastopih, rad sodeluje v orkestru. Večkrat pa tudi prime inštrument in si zaigra kakšno domačo, Avsenikovo melodijo. V njegovem igranju prepoznavam žar in upam, da bo s trdim delom in vztrajnostjo tudi nadaljeval.”

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano