Poslovila se je ena najljubših Bergmanovih igralk Bibi Andersson

V starosti 83 let je v nedeljo umrla švedska igralka Bibi Andersson, znana po vlogah v filmih legendarnega rojaka Ingmarja Bergmana. Nastopila je v mnogih režiserjevih klasikah, med drugim v Sedmem pečatu, Divjih jagodah in Personi.

V starosti 83 let je v nedeljo umrla švedska igralka Bibi Andersson, 
znana po vlogah v filmih legendarnega rojaka Ingmarja Bergmana. Foto: Vir: Wikipedia
V starosti 83 let je v nedeljo umrla švedska igralka Bibi Andersson, znana po vlogah v filmih legendarnega rojaka Ingmarja Bergmana. Foto: Vir: Wikipedia

STOCKHOLM > Bibi Andersson je z Bergmanom začela sodelovati pri svojih 15. letih, ko jo je angažiral za reklamne oglase za švedsko milo Bris, ki jih je režiral.

Prejela je več nagrad, med njimi srebrnega medveda za najboljšo igralko na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu leta 1963 za vlogo v filmu A'lskarinnan (The Mistress), ki ga je leto prej posnel švedski pisatelj in režiser Vilgot Sjöman. V filmih je nastopala do leta 2009, ko je doživela kap, ki jo je ohromila po eni strani telesa.

Vodja Fundacije Ingmar Bergman Jan Holmberg je povedal, da je bila igralka kljub temu, da so jo tesno povezovali z Bergmanom, zelo samosvoja umetnica. Pogosto je igrala preproste in občasno slabo izpisane like, a je iz njih naredila "nekaj precej večjega," je dejal.

Mediji in tudi Bergman sam so igralce iz njegovih filmov prištevali za "njegove igralce", Bibi Andersson pa je odgovarjala, da "pripada zgolj sami sebi". "In točno takšna je tudi bila," je dejal Holmberg.


Najbolj brano