Poslovil se je Drago Dellabernardina

V starosti 70 let je umrl Drago Dellabernardina, vizualni umetnik in glasbenik, so sporočili iz Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. V letih 1968-69 je sodeloval pri hepeningih in akcijah skupine OHO, med drugim je sodeloval pri izvedbi žive skulpture Triglav, veljal je tudi za enega najboljših solo kitaristov Jugoslavije.

Drago Dellabernardina je sodeloval tudi pri izvedbi žive skulpture 
Triglav.
Drago Dellabernardina je sodeloval tudi pri izvedbi žive skulpture Triglav. 

LJUBLJANA > Dellabernardina, rojen 17. julija 1948 v Postojni, je v letih 1967-1970 študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Nato je vpisal študij klasične kitare pri profesorju Alvaru Companyju na glasbenem konservatoriju Luigija Cherubinija v Firencah, a ga je po treh letih opustil. Sledilo je več kot 20 let potovanj po Evropi in bivanje v Indiji.

V času študija je nekatera konceptualna in popartistično usmerjena dela predstavil na samostojni razstavi v Domu kulture v Postojni leta 1969. Razstava je temeljila na postopku izolacije vsakdanjih predmetov iz njihovega okolja in razporeditvijo v novo vizualno-semantično celoto.

Njegovo najbolj znano delo je poseg v javni prostor, ko je marca 1968 na železniški nadvoz nad Celovško cesto v Ljubljani z obeh strani obesil napis "Ta podvoz razstavlja Drago Dellabernardina". Tesno je sodeloval s skupino OHO, najpomembnejšim povojnim avantgardnim gibanjem v Sloveniji.

Pozimi 1968-1969, v času t.i. zimskih fotoprojektov in akcij, je sodeloval pri enem najbolj znanih projektov, ki ga je skupina OHO poklonila Ljubljani kot neke vrste novoletno darilo. 30. decembra 1968 so Dellabernardina, Milenko Matanovič in David Nez v parku Zvezda kot živo skulpturo Triglav utelesili enega od simbolov slovenske državnosti. Približno ob istem času in na istem kraju je sodeloval v hepeningu Stonoga avtorja Sreča Dragana.

V študentskem listu Tribuna je leta 1969 pod naslovom "kaj dela drago dellabernardina?" objavil več konceptov za dela, zamisli in izjave. Vzporedno z ustvarjanjem na vizualnem področju je ves čas deloval tudi kot uspešen kitarist. V letih 1968-69 je bil solo kitarist v skupini Sinovi, po razpadu Kameleonov pa je z Danilom Kocjančičem igral v njegovi skupini Danilo in Novi kameleoni. V začetku 70. let se je za nekaj časa priključil zasedbi Generali.


Najbolj brano