Poklon Leonardu Cohenu na razstavi

V newyorškem Judovskem muzeju je na ogled Leonard Cohen: A Crack in Everything (Razpoka v vsem), prva razstava, v celoti posvečena duhu in zapuščini Leonarda Cohena (1934-2016), kanadskega pesnika, pisatelja in enega največjih kantavtorjev v zgodovini.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

NEW YORK > Na postavitev, ki je bila že na ogled v Cohenovem rodnem Montrealu, so vključena dela, ki jih je posebej za to priložnost ustvarila vrsta mednarodno priznanih umetnikov, navdih zanje pa našla v Cohenovem ustvarjanju.

Videoprojekcija prikazuje Cohenove lastne risbe, v inovativni multimedijski galeriji pa lahko obiskovalci poslušajo njegove pesmi v izvedbi glasbenikov, kot so Lou Doillon, Feist, Moby, The National & Sufjan Stevens, Ragnar Kjartansson in Richard Reed Parry. Ob sodelovanju dvanajstih umetnikov in 18 glasbenikov iz desetih držav razstava ponuja pogled na priljubljeno globalno ikono skozi prizmo sodobne umetnosti.

V New Yorku bo na ogled do 8. septembra, nato jo bodo na ogled postavili še v Koebenhavnu in San Franciscu. Leonard Cohen je s svojim bendom v letih 2010 in 2013 nastopil tudi na koncertih v ljubljanski dvorani Stožice, 2. avgusta 2013 pa še v Istri, v puljski rimski areni (na fotografiji).  


Najbolj brano