Poetovih 100 let

Jutri bo 100 let dopolnil Lawrence Ferlinghetti, eden najpomembnejših ameriških pesnikov 20. stoletja, zadnji še živi veliki bitniški literat. Njegov jubilej bodo najživahneje praznovali v San Franciscu, kjer je slavljenec že leta 1953 odprl slovito knjigarno in založbo City Lights.

Lawrence Ferlinghetti, našemljen v kip svobode,  je lani  recitiral 
pesem, s katero se upira  Trumpu in roparskemu kapitalizmu.
Lawrence Ferlinghetti, našemljen v kip svobode, je lani recitiral pesem, s katero se upira Trumpu in roparskemu kapitalizmu.  

SAN FRANCISCO > O zadnjem še živem velikem bitniku smo nazadnje pisali pred enim letom, ko smo poročali o knjigi Prvo in zadnje vsega, izdani v zbirki Nova lirika pri Mladinski knjigi. Lawrence Ferlinghetti je v več kot 60 letih napisal veliko, za izbor iz njegovega opusa, prevod in spremne opombe pa je poskrbel Miha Avanzo, ki je pesnika predstavil že v Antologiji ameriške poezije 20. stoletja (1986).

Ferlinghetti, sin italijanskih priseljencev, je očeta izgubil že pred rojstvom, moževa smrt pa je mater duševno zlomila, zato so siroto vzgajali sorodniki v Franciji. Po vrnitvi v ZDA je Ferlinghetti diplomiral iz novinarstva, se med drugo svetovno vojno bojeval na oceanih, na newyorški univerzi Columbia magistriral iz književnosti in doktoriral na pariški Sorbonni. V Parizu sta nanj vplivala T. S. Eliot in Ezra Pound, zatem se je od njiju odmaknil in o velikih temah pesnil z vsakdanjim besednjakom. Po prihodu v San Francisco je leta 1953 s Petrom D. Martinom odprl knjigarno City Lights in ustanovil istoimensko založbo, ki je prah dvignila z izdajo razvpite Ginsbergove zbirke Tuljenje in druge pesmi (1956).

Aktivistični Ferlinghetti je leta 2012 zavrnil nagrado madžarskega PEN-a, iz kljubovanja Orbanovemu režimu. Nič udobno se ne počuti niti v Trumpovi Ameriki, kar je junija lani pokazal na spletu: deloma našemljen v kip svobode je odrecitiral pesem Trump's Trojan Horse (Trumpov trojanski konj), v kateri pravi, da je Trumpov trojanski konj Bela hiša, iz katere predsednikovi možje uničujejo demokracijo in ustoličujejo roparski kapitalizem, medtem ko mi spimo.


Najbolj brano