Z glasbo nad raka

Paolo Conte, eden največjih italijanskih glasbenih mojstrov, bo svoje največje uspešnice, zbrane v programu Fifty Years of Azzurro ob spremljavi orkestra jutri v tržaškem gledališču Rossetti posvetil tudi boju proti raku, zlasti pri najmlajših, saj bo izkupiček namenjen organizaciji AIRC.

 Foto: Maki Galimberti
Foto: Maki Galimberti

TRST > 82-letni pevec in pianist Paolo Conte, rojen v Astiju v Piemontu, je po diplomi iz prava na univerzi v Parmi nekaj let delal kot pravnik, a je ves čas tudi gojil glasbenega ustvarjalnega duha. Že od mladosti se posveča zlasti ameriškemu jazzu, pa tudi likovni umetnosti.

Prvenec, poimenovan preprosto po sebi, je izdal šele pri 37 letih. Odtlej je z značilnim raskavim glasom, nepogrešljivim klavirjem in jazzovskimi temelji zaznamoval številne popevke: Sotto le stelle del jazz, Sud America, Via con me, Messico e nuvole, Dancing, Onda su onda in številne druge, ki so pri zahodnih sosedih postale domala svojevrstna kulturna nesnovna dediščina. Med njimi je tudi ponarodela Azzurro, za katero je Conte napisal glasbo in jo je že leta 1968 zapel Adriano Celentano.

Popevka Azurro je konec novembra lani, ob 50. obletnici prvega izida, dala naslov tudi Contejevi dvojni koncertni plošči Live In Caracalla: 50 Years Of Azzurro. Na njej je zbral svoje uspešnice, ki jih bo jutri prepeval v Trstu.

Koncert v Rossettijevem gledališču je dobrodelen, saj bo izkupiček namenjen regionalnemu odboru organizacije AIRC, ki zbira sredstva, s katerimi podpira najprodornejše raziskave na področju zdravljenja tumorjev pri otrocih. AIRC Friuli Venezia Giulia deluje od leta 1981 in je del nacionalne organizacije AIRC. Tudi sredstva, zbrana na današnjem koncertu, bodo namenjena otroški onkologiji, saj je, kakor poudarjajo prireditelji, doslejšnji napredek pri zdravljenju razveseljujoč, a kljub temu ostaja še veliko redkih oblik rakastih obolenj pri otrocih, ki zahtevajo posebne terapije in še bolj poglobljene raziskave.


Najbolj brano