Od ezoterike do filmov in televizijskih serij

V 62. letu starosti je umrla filmska režiserka in scenaristka Polona Sepe, so sporočili iz Društva slovenskih režiserjev.

Polona Sepe (1957-2019)
Polona Sepe (1957-2019) 

LJUBLJANA > Filmsko režijo je Polona Sepe, hči glasbenikov Mojmirja in Majde Sepe, študirala na akademiji v Ljubljani, uveljavila pa se je kot scenaristka in režiserka kratkih in dolgometražnih igranih filmov, televizijskih serij ter animiranih in dokumentarnih filmov. Bila je med prvimi slovenskimi režiserkami.

Scenarije za svoje filme je pisala že med študijem, po študiju pa nadaljevala kot asistentka režije pri filmih Iskanja Matjaža Klopčiča, Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića, Prestop Matije Milčinskega in Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica Karpa Godine. Kot je pred leti povedala v intervjuju za Delo, se je pri tem delu naučila več kot na akademiji. Med njenimi televizijskimi serijami je tudi Totalna razprodaja (2005) o usodi prodajalke Nadine, med kratkimi filmi pa Leti ... leti ... leti ... ženska! (2002) o ženskem telesu kot predmetu reklamnih akcij, umetniškega ustvarjanja ter zlorab in posilstev v vojnah.

Njen prvi dolgometražni film je bil dokumentarno-igrani Kaj pa gospod Bach (2004) o ljudeh s posebnimi potrebami in medsebojnem vplivu ob srečevanju s svetom “normalnih”, zadnji pa televizijski projekt Pisma iz Egipta (2010), ki ga je posnela na podlagi resničnih znanstvenih dosežkov diplomirane kemičarke Jane Kolar, zaščitnice knjižnega gradiva. V njem je prepletla različne tematike, od prevare in zakonske krize, ženske znanstvenice s svojo kariero, ki ima nerazčiščen odnos z materjo in ta s preteklostjo. V intervjuju je Polona Sepe povedala, da se je v fazi raziskovanja pogovarjala s številnimi znanstvenicami.

“Velikokrat sem slišala, da je zakon dobro funkcioniral, dokler ni ženska postala moškemu enakovredna v profesionalnem smislu. Takrat so se pri nekaterih začele težave. Želela sem napisati zgodbo o tem problemu, če sta poročena dva, ki sta zaposlena na istem področju, kako ta odnos niha med tekmovalnostjo, podporo, ljubosumjem,” je dejala.

Vzporedno s filmsko dejavnostjo se je ukvarjala tudi s študijem zahodne ezoterike in vzhodnih sistemov joge. Bila je inicirana v zahodne ezoterične šole in tradicionalno linijo krija in tantra joge, bila je tudi mednarodno priznana predavateljica in učiteljica. V devetdesetih letih je ustanovila ezoterično šolo Krija tantra joge in bila prva pri nas, ki je pisala članke o tantri.  


Najbolj brano