Ob Soči iskali znanje in navdih

S koncertom Symphonic Gala se je pred dnevi zaključila 13. edicija poletne glasbene šole Orkesterkamp. V skupnem, 90-članskem simfoničnem orkestru so glasbeniki iz Slovenije in tujine, stari od trinajst let naprej, igrali pod vodstvom španskega dirigenta Francisca Javierja Gutiérreza Juana.

Zadnji v nizu 17 dogodkov je bil veliki gala koncert 90-članskega 
orkestra. Foto: Žan Žnidar
Zadnji v nizu 17 dogodkov je bil veliki gala koncert 90-članskega orkestra. Foto: Žan Žnidar

BOVEC > Takoj po začetku počitnic se je začel junior Orkesterkamp, na katerem se je zbralo 100 glasbenikov, mlajših od 12 let, za njimi pa so v Bovec pripotovali nekoliko starejši nadarjeni glasbeniki. Poletna glasbena šola je skozi leta zrasla v velik dogodek, ki edinstvene dodane vrednosti ne daje le otrokom in mladostnikom, temveč tudi okolju.

Udeleženci so se zbrali v osem orkestrov, razdeljenih po zvrsteh, zahtevnostni stopnji in starosti glasbenikov. V 15 dneh so pripravili 17 festivalnih dogodkov. Festival je poleg Bovca obiskal tudi nekaj drugih posoških krajev: Trento, Čezsočo in Tolmin. V Trenti je nastopil gostujoči pihalni orkester Arcobaleno iz Trsta, Tolmin so popestrili orkestri mlajših udeležencev, v Čezsoči pa so za prijeten večer poskrbele znane melodije big banda in jazz bandov. V Bovcu so na različnih lokacijah nastopali udeleženci s solistično, komorno in orkestralno glasbo, prisluhnili pa so tudi recitalu kitarista Sebastjana Grega ob izidu njegove nove zgoščenke Landscapes in gostili trio Sozvočja Slovenije - Sounds of Slovenia v soorganizaciji KUD Morgan z glasbenim ciklom ObGlasBo.

180 mladim iz Slovenije in tujine je znanje razdajalo 17 dirigentov, profesorjev in asistentov iz Slovenije in Španije. Zahvaljujoč taboru so ustvarili 1600 nočitev v Bovcu in okolici, dogodke pa si je ogledalo 1400 ljudi.

Urnik vaj na Orkesterkampu je naporen in intenziven, ob tem pa organizatorji ponujajo sproščujoče in adrenalinske aktivnosti. Letos so se, denimo, odpravili na raftanje in obisk pustolovskega parka Srnica, se sprehodili do slapa Virje in reke Soče in dneve zaključili z odbojko na mivki.


Najbolj brano