Nagradi Vladimirju Jurcu in Mariji Vidau

Dobitnik nagrade za življenjsko delo, poimenovane po igralki Mariji Vera, je Vladimir Jurc, dolgoletni član ansambla Slovenskega stalnega gledališča Trst (SSG).

Dobitnik nagrade  za življenjsko delo, poimenovane po igralki  
Mariji Vera,  je Vladimir Jurc. Foto: Andraž Gombač
Dobitnik nagrade za življenjsko delo, poimenovane po igralki Mariji Vera, je Vladimir Jurc. Foto: Andraž Gombač

TRST, LJUBLJANA > Vladimir Jurc je ustvarjal v Slovenskem mladinskem gledališču, potem kot svobodni umetnik v več slovenskih teatrih, bil je profesor na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), še zmeraj pa je nosilec repertoarja v SSG Trst, kjer je nazadnje upodobil zahtevno vlogo v predstavi Goldbergove variacije . Njegovo ustvarjanje sega od antične do sodobne dramatike, v več kot 40 letih pa je sodeloval s pomembnimi slovenskimi in tujimi režiserji. “S strastjo do igre, predanostjo, iskanjem vedno novih poti in izrazov pri oblikovanju vlog ter s skrajno profesionalnim odnosom do dela je potrdil, da je eden najprepoznavnejših in najmarkantnejših igralcev slovenskega gledališkega prostora,” piše v utemeljitvi.

Dobitnica nagrade za življenjsko delo, poimenovane po Poldetu Bibiču, pa je kostumografka Marija Vidau, ki je v dolgoletnem ustvarjanju dosegla “sintezo umetniškega stremljenja tržaškega SSG, na druge odre pa je uvajala spoj tradicije in inovativnosti, razpoznavna znaka njenega kreativnega dela” V njenih več kot 350 kostumografijah se odraža fantastična in minljiva svojevrstnost gledališkega kostuma, tako pomembnega dela vsake gledališke predstave, številne nagrade, ki jih je prejela pa pričajo, da je “s svojimi stvaritvami poživila slovenski odrski jezik in mu dala pridih samozavestnega svetovljanstva” je zapisala komisija.

Igralsko nagrado Duša Počkaj za dveletno obdobje letos prejmeta članica Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Mirjam Korbar ter igralec Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje Branko Završan.

Nagrado, poimenovano po Duši Počkaj, bosta prejela Mirjam Korbar in Branko Završan, nagrado Marka Slodnjaka pa lektorica Tatjana Stanič. Nagrade bodo podelili v sredo na odprtju 49. Tedna slovenske drame v Prešernovem gledališču Kranj.


Najbolj brano