Na odru gledališča se začenja nova sezona pogovorov Primorskih novic

Legendarna slovenska igralka Milena Zupančič in pisatelj ter avtor njene sveže biografije Tadej Golob bosta prva gosta nove sezone Intervjujev Primorskih novic na odru Gledališča Koper. Pogovorni večeri, ki so se začeli ob 15. obletnici gledališke hiše, so se razvili v nepogrešljivo mestno ponudbo.

V prvi sezoni je oder med drugim zavzelo “sedem veličastnih”: 
Emir Hadžihafizbegović, zdaj pokojni Predrag Lucić, Kokan Mladenović, Vito Taufer, Marko Sosič, Iztok Mlakar in Jaka Ivanc (z 
leve). 

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
V prvi sezoni je oder med drugim zavzelo “sedem veličastnih”: Emir Hadžihafizbegović, zdaj pokojni Predrag Lucić, Kokan Mladenović, Vito Taufer, Marko Sosič, Iztok Mlakar in Jaka Ivanc (z leve).  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Naša mala dvorana je čudežna. V njej se otroci v gledaliških šolah in predstavah srečujejo z lepoto, negovanjem duha in jezika. Prav isto pa se dogaja v Intervjujih  PN, ki smo si jih zamislili kot darilo in dodatno pozornost do naših gledalcev in bralcev,” o nizu pogovorov, ki potekajo v živo pred občinstvom, zapisi pa potem najdejo mesto na časopisnih straneh, pravi direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Novinarka PN Vesna Humar, ki je vodila vse pogovore v preteklih treh sezonah, pa poudarja, da želi niz poudariti vrednost morda najbolj žlahtnega novinarskega žanra: “V časih, ko smo vse bolj odvisni od digitalnih komunikacijskih kanalov in od novinarjev v tako rekoč vseh ustanovah pričakujejo, da bodo svoja vprašanja pošiljali po elektronski pošti, je najbolj preprosta stvar, torej stik s sogovornikom, s človekom iz oči v oči, postala najmanj samoumevna.”

Pogovor z Mileno Zupančič in Tadejem Golobom bo v torek ob 19. uri v mali dvorani Gledališča Koper. Vstop je prost.

“Z zanimivimi gosti se podajamo na pot, ki se ji reče življenje. Živeti pa pomeni misliti, zapiše Cicero mnogo pred znamenitim Descartesovim 'Mislim, torej sem',” razmišlja Peganova. V sodobnem medijskem prostoru, kjer je količina informacij vse večja, njihovo kakovost in verodostojnost pa je vse težje oceniti in preveriti, tudi kritična, a konstruktivna izmenjava mnenj postaja redka dragocenost, meni Humarjeva. Ali, kot zaključuje Peganova: “Artikulacija misli je nekaj, česar ne znamo več. Vseskozi je v službi učinka in cilja. Artikulacija je v času negotovosti postala manipulacija. Če povem s Seneko, v intervjujih PN v mali dvorani našega gledališča razmišljamo, kar pomeni, da se tako v besedah kakor mislih na daleč izogibamo obscenosti.”

Pogovor bo, kot običajno, glasbeno pospremil pianist Robert Vatovec.


Najbolj brano