Matter se vzpenjajo na Troglav

Kamniški posebneži Matter, ki so jih mladi pred štirimi leti, ko so padli na slovensko glasbeno sceno, enostavno "zaštekali", bodo nocoj v Kinu Šiška predstavili tretji album Troglav. Saga pod Alpami prinaša 17 svetlejših, a še vedno tipično matterjevskih pesmi, med njimi so Sedimenti in Ljubljana ter sveža singla 27 kometov in Jiu Jitsu.

Matter
Matter 

LJUBLJANA > Nov album kamniškega hip hop tria, ki pa se požvižga na žanrske okvire, sestoji iz treh EP-jev, ki se bodo po koncertu v Kinu Šiška združili v en fizični CD. Troglav I je izšel 30. novembra, Troglav II 7. decembra, danes pa izhaja še Troglav III.

Nov album bo izšel pri založbi rx:tx, pri kateri so Matter izdali že prvenec Amphibios (2016) in drugi album Mrk (2017). Kot je zapisano na strani Bandcamp, zasedba z novim albumom v treh delih "širi ikonografijo lastnega kozmosa, hkrati vzvišenega in transcendentnega ter obenem disonančnega, blodnjavega in raztrganega".

"Svet senc iz podalpskega podzemlja je še bolj kot v prvih dveh delih utopljen v trapersko procesiranih vokalnih linijah, ki nihajo med petjem, pripovedovanjem zgodb iz betonskih naselij, zaklinjanjem in rapom ter značilnimi beati, v katerih so udarci bobnov posejani še bolj na redko kot v prejšnjih delih trilogije," je še o novem izdelku Matter, s katerim nekako zaključujejo trilogijo albumov, zapisano na Bandcampu.

Avtorji hita Meduze Dario Nožić Serini - Dacho in Matej Tunja - Tunja, ki sta avtorja in interpreta besedil, ter Luka Lah - Levanael, ki skupaj z Dachom skrbi za glasbeno produkcijo, pravijo, da je njihov tretji album precej svetlejši od prejšnjih. Kot so povedali v nedavnem pogovoru na Valu 202, so se pesmi rodile v dnevni sobi, kjer je več svetlobe, in ne v kleti. "Vsakič ko pridemo v nek nov prostor, nastane nova glasba," pravijo. Glasba je po njihovih navedbah tudi veliko bolj strukturirana in globlja, produkcijsko večplastna.

Še vedno pa pesmi ostajajo tipično matterjevske, z absurdnimi besedili, iz katerih mnogi ne znajo ali nočejo razbrati smisla, besednjakom, v katerem ne manjka naših mam in čič, ter prigodami in internimi šalami iz njihovega domačega Kamnika. Vizualno se album naslanja na simboliko slovenstva, naslovljen pa ni po gori Troglav v Dinarskem gorovju v BiH, ampak je asociacija na praslovanskega boga Triglava.

Kot so zapisali v Kinu Šiška, je plošča "stoodstotno Matter, dvoživka v treh samostojnih, a neločljivih enotah". "Že ponarodele fraze in zeitgeistovski prebliski se razplajajo ter vrtinčijo v oblaku spet skrbno dodelanih beatov, navdih pa išče v patriotskem prevpraševanju domačega okolja, miselnosti, kulture, pa tudi samorefleksiji nad lastnimi dosežki," so dodali.

Za ogrevanje bo poskrbel raper Acty, po koncertu pa bosta nadstropje nižje nastopila Your Gay Thoughts. Naslednjo soboto, 22. decembra, bodo Matter nov album predstavili še v mariborskem Kinu Udarnik.


Najbolj brano