Majski koncertni šopek treh zborov

Trem pevskim zborom - komornemu Ipavska, vokalni skupini Radost in župnijskemu sv. Urbana - sta skupna odličnost in zborovodkinja Damjana Vončina. Majski šopek treh, kot so poimenovali nedavni koncert v godoviški cerkvi, je bil njen večer.

Odličen župnijski pevski zbor sv. Urbana, pred njim zborovodkinja 
Damjana Vončina. Foto: Saša Dragoš
Odličen župnijski pevski zbor sv. Urbana, pred njim zborovodkinja Damjana Vončina. Foto: Saša Dragoš

GODOVIČ > Koncertni majski šopek so Komorni zbor Ipavska, vokalna skupina Radost in župnijski zbor sv. Urbana spletli s sakralno pesmijo od baroka do sodobnosti. V zadovoljstvo občinstva, ki je povsem napolnilo godoviško cerkev.

S svetlobo - O nata lux italijanskega sodobnega skladatelja Mariana Garaua - je cerkev za uvod pevsko razsvetlil gostitelj, godoviški župnijski zbor. Čeprav bo kmalu dopolnil četrt stoletja, se zunaj domače cerkve predstavlja šele nekaj let. S prvotno zborovodkinjo Tonjo Lapanja Brenčič je dosegel vrhunsko kakovost in že na svojem prvem tekmovanju odraslih pevskih zborov pred dvema letoma dosegel zlato priznanje. Z Damjano Vončina, ki ga vodi zadnja leta, je naredil dodaten pevski korak naprej.

Vriskajte, pravični (Exultate justi baročnega skladatelja Lodovica da Viadana) je bil uvodni pevski pozdrav godoviške, daleč najuspešnejše vokalne skupine Radost v občini Idrija. Vse od začetnih korakov, ko je pred 28 leti začela prepevati kot dekliška skupina, jo vodi Damjana Vončina. Popeljala jo je do vrhunskosti in množice priznanj na domačih in tujih tekmovanjih.

Komorni zbor Ipavska, ki mu je pripadel glavni del koncerta, se je s sakralnimi pesmimi sprehodil skozi različna obdobja od baroka do sodobnosti. Zbor, ki 21 let združuje pevce iz vipavske doline, ima v svoji zbirki največ uspehov in pevskih gostovanj doma in v tujini. Še pred petimi leti ga je vodil znameniti pevovodja Matjaž Šček, njegovo delo pa nadaljuje Damjana Vončina.

Majski šopek treh je vsaj toliko kot zborom pripadel njej. Godovičanka, talentirana muzikologinja sodobnih zborovodskih prijemov, ki prisega na trdo delo in sprotno izobraževanje, resno stopa ob bok našim največjim zborovodjem. Vipavski pevci so ocenili, da je bil Godovič desetletja poznan predvsem po tem, ker so poti v idrijsko bolnišnico običajno rekli “v Godoviču levo”. “Zdaj pa je znan po izvrstni zborovodkinji Damjani Vončina. Radi jo imamo!” so ji polaskali.  


Najbolj brano