Legenda, ki ohranja mladostno energijo

Medtem ko za običajne mačke velja, da imajo devet življenj, bi lahko za mačka Murija mirno rekli, da je nesmrten. O tem priča odlično obiskan predsinočnji koncert Nece Falk v lapidariju koprskega Pokrajinskega muzeja, kjer so uro in pol odzvanjale prigode iz Mačjega mesta.

Na vrtu pokrajinskega muzeja so Neci Falk, Jerku Novaku (levo) in 
Miru Novaku prisluhnili mali in veliki otroci. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na vrtu pokrajinskega muzeja so Neci Falk, Jerku Novaku (levo) in Miru Novaku prisluhnili mali in veliki otroci. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Oh, kakšna griva!” je bilo prvo, kar je marsikomu iz občinstva prišlo na misel, ko je na prizorišče prikorakala še vedno do pasu dolgolasa najbolj znana slovenska rdečelaska. Zdi se, da Neci Falk, ki bo prihodnje leto dopolnila okroglih 70, minevanje časa ne pride do živega. Tako kot ne pesmim o mačku Muriju, ki jih skupaj s kitaristoma Mirom Novakom in Jerkom Novakom - slednji je zaslužen, da verzi Kajetana Koviča živijo tudi v uglasbeni različici - prepeva že 35 let.

Do konca festivala Poletje z biseri si bodo sledili še nastopi dueta Alba & Leo, zasedbe Nesesari Kakalulu in Jureta Lesarja, kantavtorice Ditke, zasedbe Pliš, za finale pa bodo nastopili Hamo &Tribute 2 Love.

“No, pa se zapodimo v Mačje mesto,” je gostja drugega večera festivala Poletje z biseri povabila male in velike otroke, ki so zapolnili prostor okrog priložnostnega odra. Ko so odtiktakale Ure, je tleskanje jezikov pognalo Kočijo, nakar se je Maček Muri odpravil na Sprehod, se šel Preštevanko z gluho kozo in štirimi mišmi, prebudil zaspano Muco Maco, jo peljal na Nogometno tekmo ter se z Mačkom falotom in roparskim Čombetom zapletel v Mačjo bitko. Po Uspavanki ni zadremal, temveč se odpravil na Veselico, kjer si je seveda privoščil dobrote iz mačjega Jedilnika.

Projekt Maček Muri je, kot so organizatorji sredinega koncerta zapisali v vabilu, “legenda, ki ohranja svojo mladostno energijo”, kar dokazuje tudi dejstvo, da vsako leto prodajo od tisoč petsto do dva tisoč zgoščenk. To pa je uspeh, s kakršnim se ne more pohvaliti noben drug slovenski glasbeni projekt.


Najbolj brano