Kraški ovčarji v državnem zboru

V preddverju velike dvorane državnega zbora so danes odprli razstavo Kraški ovčarji. Avtor razstave je akademski slikar Blaž Vehovar iz Ljubljane.

 Foto: Borut Peršolja
Foto: Borut Peršolja

LJUBLJANA > Zbrane sta nagovorila predsednik državnega zbora Dejan Židan in Blaž Vehovar, avtor razstave in obenem predsednik Kluba kraških ovčarjev Slovenije, ki je leta 2008 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Kraški ovčar je najstarejša slovenska avtohtona pasma psov in je zato pod posebnim varstvom države. Razstavo o zvestem, inteligentnem, bojevitem in neizprosnem čuvaju so v državnem zboru v sodelovanju s klubom kraških ovčarjev Slovenije pripravili, da bi nekaj stoletij staro pasmo bolje spoznali in jo še bolj približali širši javnosti.

Kraški ovčar je del naše zgodovine in del naše kulturne dediščine, je izpostavil Židan. Govorimo o psu, ki je samozavesten, vztrajen in trmast, obenem pa je spremljevalec in tovariš človeka.

Tudi Vehovar je poudaril, da je kraški ovčar neponovljiv, prečudovit del naše bogate dediščine, ki smo jo dolžni ohraniti za naše zanamce. Razstavo si je mogoče ogledati v preddverju velike dvorane državnega zbora, in sicer od petka, 22. marca do vključno petka, 29. marca, in sicer ob delavnikih, v uradnem času od 9. do 15. ure, razen v času sprejemov in drugih organiziranih dogodkov.


Najbolj brano